O tej porze roku takie zupy są idealne, więc co chwilę przygotowuję i zjadam porcję na rozgrzanie. Tym razem szybkie wykorzystanie kalafiora z dodatkiem ziemniaków.

Zupa krem ziemnaczano – kalafiorowa przepis

Czas: 20 minut, Porcje: 4
Wartość odżywcza (1 porcja): Energia – 90 kcal, Białka – 2 g Tłuszcz – 3 g, Węglowodany – 15 g
Składniki (4 porcje):
  • Kalafior mrożony lub świeży- 250 g (1/2 opakowania)
  • Ziemniaki – 200 g (2 duże sztuki)
  • Cebula – 50 g (1 mała sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 6 g (1 łyżeczka)
  • Masło – 6 g (1 łyżeczka)
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, szczypta soli.
Wykonanie:
1. Oliwę rozgrzać w garnku, zrumienić pokrojoną cebulę.
2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jak, gdyż będą zmiksowane), dodać do cebuli. 
3. Ziemniaki wraz z cebulą zalać wrzącą wodą.
4. Dodać pokrojonego na mniejsze różyczki kalafiora oraz przyprawy.
5. Gotować do miękkości, zmiksować (przed zmiksowaniem wyjąć z zupy ziele angielskie i listek laurowy).
Zjeść z nasionami słonecznika lub pestkami dyni.