Scones.

Zabieram Was w podróż kulinarną do Anglii, gdzie skosztujecie przepysznych scones.

Dietetyczne scones.

Klasyczne scones podaje się z dżemem i gęstą śmietaną (clotted cream). Z uwagi na charakter tego bloga nie przedstawiam Wam najczęściej zjadanej wersji, tylko nieco odchudzoną. Sposób ten pokazały mi moje przyjaciółki Ania i Justyna, które od pewnego czasu mieszkają w Anglii. Okazał się on bardzo smaczny i oczywiście mniej kaloryczny – dzięki dziewczyny! 🙂

Scones przepis.

Składniki (14 bułeczek):

  • Mąka pszenna typ 550 – 400 g
  • Masło extra – 100 g
  • Mleko 0,5% tłuszczu – 175 ml
  • Jaja kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Proszek do pieczenia – 12 g (1 łyżka)
  • Cukier – 50 g
  • Sok z cytryny, szczypta soli

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik na 220 stopni C.
2. Masło posiekać nożem łącząc z mąką, proszkiem, cukrem i solą.
3. Jajka roztrzepać (np. widelcem), połączyć z taką ilością mleka aby uzyskać 250 ml (pozostałą ilość mleka zostawić do posmarowania bułeczek).
4. Składniki suche i składniki mokre połączyć i uformować ciasto (w razie potrzeby gdy ciasto się zbyt mocno klei można podsypać niewielką ilością mąki). Rozwałkować ciasto na grubość około 1-1,5 cm i nacinać krążki szklanką.
5. Krążki ułożyć na blaszce posmarowanej masłem a ich wierzch posmarować pozostałą ilością mleka.
6. Piec scones około 15 minut (kontrolując ich kolor przez szybkę piekarnika).

Wskazówki do pieczenia scones:

  • w Anglii scones zjadane są z jam and clotted cream, czyli dżemem i gęstą śmietaną –  ja zastąpiłam śmietanę delikatnym serkiem aby odchudzić to danie.
  • dodatkiem do scones mogą być także rodzynki, żurawina (dodaje się je do ciasta) lub miód, syrop klonowy (dodaje się je już na upieczoną bułeczkę).
  • scones z jam and clotted cream zjadane są często w porze tzw. tea time.
  • można zrobić je także z dodatkami słonymi.
 
SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Wartość odżywcza (1 sztuka):

Poprzedni wpis

Ciasto ryżowe z prażonymi jabłkami i cynamonem.

Kolejny wpis

Metamorfozy z kinem Kobiet, Casting – 3 edycja.

24 Komentarze

  1. Cudowne i bardzo apetyczne bułeczki 🙂

  2. Takie bułeczki z dżemem – idealne na początek dnia 🙂

  3. Ja bym zjadła tak na bogato i kalorycznie, np. dżem ale z bitą śmietaną 🙂 Chyba, że tak nie można^^

  4. Na śniadanie idealne 😀

  5. Nie lubię śmietany, nigdy sobie nie mogłam wyobrazić, jak oni znaczy Anglicy mogą jeść bułeczki ze śmietaną 🙂 Dużo bardziej wolę Twoją wersję z serkiem.

  6. Ach, ależ śniadanie musi być pyszne z takimi bułeczkami 🙂

  7. I ja muszę je zrobić 😀

  8. Uwielbiam te bułeczki, wyszły ci wspaniałe. Z chęcią bym teraz jedną zjadła 🙂

  9. O ja mam takie same filiżaneczki:) Z dżemikiem pycha

  10. Jud

    Z dżemem i twarożkiem… Perfekcyjnie 😉

  11. Lena przygotuj sobie w wolnej chwili 😉

  12. Zrób, zrób Natalie! 🙂

  13. Karolina ja musiałam spróbować jak już mnie namawiali 😉

  14. Fajnie aronia – w wersji bezglutenowej są potrzebne nowe przepisy 🙂

  15. Spróbujcie, dzięki dziewczyny! 🙂

  16. Hrabina Twoje klimaty? 😉

  17. Nidy nie jadlam scones! Muszę w końcu je zrobić 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  18. Bardzo lubię scones. Jednak jeszcze nie jadłam ich w oryginalnej wersji ze śmietaną. Zwykle wybieram dżemik albo masełko lub dodaję bakalie do ciasta;)

  19. Te bułeczki są takie apetyczne. Piekłam dziś podobne w wersji bezglutenowej 🙂

  20. Cudnie się prezentują:)

  21. Scones nie raz już widziałyśmy na blogach ale jeszcze nie pokusiło nas na tyle aby zrobić własną wersję 😀 Choć te tutaj prezentują się szczególnie pysznie 😀

  22. Wypasione śniadanie 🙂

  23. Cudowne śniadaniowe bułeczki;)

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult