Pyszna, sycąca i bardzo rozgrzewająca zupa. Idealna na chłodniejsze dni.

Składniki:

Czas: 40 min, Porcje: 2

1 porcja: Energia –  180 kcal, Białka –  5 g, Tłuszcz – 8 g, Węglowodany –  25 g

  • Cebula 100 g (2 małe sztuki)
  • Masło klarowane 12 g (1 łyżka)
  • Ziemniaki 100 g (1 duża sztuka)
  • Ser Edamski starty – 15 g (1 łyżka)
  • Czosnek 7 g (1 ząbek)
  • Chleb pełnoziarnisty 50 g (1 cienka kromka)
  • Przyprawy: szczypta soli, świeżo zmielony pieprz, tymianek

Wykonanie:

1. Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić w garnku na maśle (najlepiej wybrać klarowane). Czosnek posiekać, dodać do cebuli, zeszklić.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do cebuli, zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
3. Zupę zmiksować gdy ziemniaki będą już miękkie, przelać do żaroodpornych misek. Na wierzchu ułożyć chleb, posypać startym serem.
4. Zapiekać ok. 5 min. aż ser się roztopi.