O tej porze roku będzie idealna. Płatki chilli rozgrzeją dość mocno, a ciecierzyca sprawi że zupa będzie syta. Przygotowanie całego przepisu nie jest czasochłonne, a jeśli korzystasz z ciecierzycy konserwowej czas się skraca. Pamiętaj jedynie, żeby dodać mało soli lub wcale, gdyż produkty konserwowe zawierają jej znaczną ilość. 

Zupa krem z ciecierzycy na ostro przepis.

Składniki (1 porcja):

  • Ciecierzyca konserwowa – 50 g (3 łyżki)
  • Pomidory w puszce – 50 g (1/4 puszki)
  • Czosnek – 14 g (2 ząbki)
  • Koncentrat pomidorowy – 6 g (1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek – 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Przyprawy: płatki chili, kminek, świeżo mielony pieprz, sól

* ciecierzycę wcześniej ugotuj lub skorzystaj z ciecierzycy z puszki.

Wykonanie:
1. Czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj płatki chili i kminek.
2. Do czosnku dodaj pomidory oraz ciecierzycę. Gotuj ok. 10 min. a następnie całość zmiksuj.
3. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodaj przegotowanej, gorącej wody i zmiksuj ponownie. Zagotuj.
4. Dodaj pieprz oraz szczyptę soli.