Po długim okresie bez świeżych warzyw i owoców już nie mogłam się doczekać aż w końcu wykorzystam ten przepis. Owszem nie raz robiłam już młodą kapustę na mleku, jednak z dodatkiem koperku nigdy i żałuję, bo to teraz mój ulubiony dodatek do drugiego dania 🙂 Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 150 g młodej kapusty
  • 100 g (2/3 filiżanki) mleka 1,5 % tłuszczu
  • 15 g (1/3 małej sztuki) cebuli
  • 5 g (1 łyżeczka) oleju rzepakowego
  • 5 g (1 łyżka) kopru ogrodowego

Wykonanie:

1. Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oleju. Kapustę posiekałam, dodałam do cebuli.
3. Zalałam mlekiem i odrobiną wody, dusiłam do miękkości.
4. Koperek posiekałam i posypałam  gotową kapustę. Doprawiłam solą i pieprzem.

Wartość odżywcza:

Energia – 162 kcal
Białko – 7 g
Tłuszcz – 7 g
Węglowodany – 22 g