Świeża kapusta, ziemniaczki, świeży koperek prosto z ogrodu… Jak tylko masz chwilkę przygotuj tą zupę – myślę że Ci posmakuje.

Składniki (4 – 5 porcji):

  • 400 g (4 duże szt.) młodych ziemniaków
  • 400 g (1/4 główki) młodej kapusty
  • 100 g włoszczyzny
  • 100 g (2/3 filiżanki) mleka 2% tłuszczu (lub mniej jeśli wolisz)
  • 50 g (1 mała szt.) cebuli
  • 12 g (1 łyżka) oliwy z oliwek
  • 5 g (1 łyżka) koperku
  • Przyprawy: szczypta soli, pieprz

Wykonanie:

1. Cebulę obieram, siekam, wrzucam na rozgrzaną oliwę. Do zeszklonej cebuli dodaję poszatkowaną młodą kapustę, mieszam, zalewam wodą.
3. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, dodaję do kapusty.
4. Całość gotuję do miękkości, pod koniec zabielam mlekiem i doprawiam szczyptą soli i pieprzem.
5. Koperek siekam i dekoruję zupę.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia – 130 kcal
Białka – 4 g
Tłuszcz – 4 g
Węglowodany – 23 g