Nadchodzą chłodniejsze dni więc podrzucam przepis na rozgrzewającą herbatę z wykorzystaniem imbiru. Dołączyłam oczywiście miód oraz cytrynę.  Plastry soczystej gruszki powędrowały na koniec … pysznie i cieplutko.

Herbata z imbirem i gruszką przepis.

Składniki (2 porcje):

  • Napar z herbaty – 500 ml (2 szklanki)
  • Miód pszczeli – 20 g (1,5 łyżki)
  • Sok z cytryny – 50 g (1/2 małej sztuka)
  • Imbir, świeżo starty – 20 g (2 łyżki)
  • Gruszka – 100 g (1 mała sztuka)

Wykonanie:

  1. Zaparzam herbatę.
  2. Imbir ścieram na tarce, mieszam dokładnie z miodem i sokiem z cytryny. Łączę z naparem z herbaty.
  3. Do herbaty wkrawam plastry gruszki.
  

Smakuje wybornie na ciepło jak i na zimno.

 

 

 

 

 Wartość odżywcza: