Kompot z karmelizowanego rabarbaru.

Rabarbarowy kompot to świetny pomysł na ugaszenie pragnienia. Dodatek karmelu podkręci smak.

Pomysł na rabarbar.

Rabarbar jest cierpki i kwaśny, a w połączeniu z karmelem tworzy całkiem ciekawe, lekko słodkie i orzeźwiające połączenie. Można zrobić kompot klasyczny, czyli zagotować wodę z cukrem a następnie dodać dowolne owoce i krótko zagotować. W tym przepisie proponuję zrobić to inaczej.

Kompot z karmelizowanego rabarbaru przepis.

Czas: 20 minut , Porcje: 5 

1 sztuka: Energia – 30 kcal, Białka –  0 g, Tłuszcz – 0 g, Węglowodany – 7,5 g

Składniki:

  • Rabarbar 200 g (4 łodygi)
  • Cukier dark muscovado 30 g (3 łyżki)
  • Woda 1 l

Wykonanie:

  1. Cukier rozgrzać w garnku aż zbrązowieje. Zalać kilkoma łyżkami wody i zamieszać.
  2. Do karmelu dodać obrany, umyty i pokrojony w plastry rabarbar.
  3. Dolać resztę wody i zagotować całość.
  4. Ostudzić i dodać kostki lodu.

SONY DSC

SONY DSC

Poprzedni wpis

Przepisy Dietifitki znajdziesz na:

Kolejny wpis

Lemoniada malinowa z chia.

6 Komentarze

  1. Super wykorzystanie sezonowych darów natury 😀
    Pozdrawiam.
    świetne przepisy 😀

  2. Bajeczny i niezwykle finezyjny kompot. Koniecznie muszę go wypróbować 😀

  3. Ku mojej radości, wczoraj znalazłam jeszcze rabarbar w sklepie. Fajnie 🙂

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult