Strona 2 z 30

Na czym smażyć?

Jakość tłuszczu użytego do smażenia ma ogromne znaczenie, gdyż wiele potraw pochłania go aż do 40%! To ważne jeśli chcemy schudnąć i liczymy kalorie. Bardzo często spotykam się z mocną wymianą zdań pomiędzy uczestnikami na warsztatach dietetycznych, dotyczącą smażenia na oliwie z oliwek. Jedni uważają, że absolutnie – oliwa tylko na surowo, natomiast są tacy którzy bronią smażenia na oliwie. Jak jest naprawdę? Jaki tłuszcz nadaje się do smażenia, a jaki spożywać najlepiej w postaci surowej?

Czytaj wiecej

Dieta SIRT – dieta Adele.

W ostatnim czasie w internecie pojawiły się spektakularne zdjęcia Adele. Przeszła ona niesamowitą metamorfozę. Jak się dowiadujemy, piosenkarka schudła 45 kg za sprawą diety SIRT. Co to za dieta i jakie są jej założenia? 

Czytaj wiecej

Jogurty z “czystym” składem z Biedronki – moje TOP 3.

Od dawna producenci obniżają zawartość cukru i tłuszczu w swoich produkach z racji tego, że produkty takie są pożądane przez nas – konsumentów. Niestety żywność typu “light” nie do końca okazała się tak zdrowa jak wszyscy myśleli. Teraz na półki sklepowe wskoczyły produkty wysokobiałkowe i bez dodatku cukru, nazywane “pure”. Czy producenci poradzili sobie z ich “czystym” składem?

Czytaj wiecej

Dietetyczne pierogi z mąki żytniej.

Kolejnym często zadawanym pytaniem w gabinecie u dietetyka jest, czy na diecie można jeść pierogi. Fakt, są pyszne, jednak ich ilość i częstość spożywania na diecie odchudzającej powinna być ograniczona. Na pewno pierogi ruskie nie są polecane u osób z cukrzycą z uwagi na składnik główny – mąka pszenna (index glikemiczny 90) i dodatek do farszu ziemniaków. Ale jeśli pokombinujemy ze składnikami można nawet na diecie odchudzającej zaspokoić ochotę na pyszne i ciepłe pierogi. Dziś proponuję wersję z dodatkiem mąki żytniej z kurczakiem i szpinakiem. I nie, nie wychodzą twarde przez mąkę żytnią – to kwestia poprawnego przygotowania ciasta. Oczywiście to nie jest tak żeby wszystkie posiłki obfitowały w produkty pełnoziarniste – wszystko z umiarem .

Czytaj wiecej

Czy sól himalajska jest zdrowsza?

Jako dietetyk (w Rzeszowie) od wielu lat obserwuje u swoich pacjentów, że kiedy decydują się na dietę odchudzającą wpadają z skrajności w skrajność. Myślą, że tylko całkowita eliminacja cukru i słodyczy czy żywności wysokoprzetworzonej powoduje spadek masy ciała. Ciężko jest jednak wytrwać w tak mocnych ograniczeniach dłużej niż dwa tygodnie. Decydują się często także na całkowitą eliminację dosalania potraw. Czy takie działania są poprawne?

Czytaj wiecej

Strona 2 z 30

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult