Strona 2 z 33

Indeks glikemiczny. Ładunek glikemiczny.

Popatrz- wzrost stężenia glukozy we krwi następuje po spożyciu produktów spożywczych, które zawierają w swoim składzie węglowodany. Właśnie na podstawie tego wzrostu opracowano wskaźnik indeksu glikemicznego, który jest klasyfikacją produktów według efektu glikemicznego, jaki wywołują. Wykazano, że zwiększenie spożycia węglowodanów szybkowchłanialnych, czyli tych o wysokim indeksie glikemicznym może być przyczyną rozwoju zaburzeń gospodarki węglowodanowej, a w konsekwencji prowadzić do powikłań sercowo-naczyniowych.

Czytaj wiecej

„Radosny Piknik” Fundacja Szansa dla niewidomych, Kraków

REHA for The Blind in Poland 2019, Rzeszów

Warsztaty dietetyczne „Gotowi do fit”, Środowiskowy Dom Samopomocy w Mogielnicy

Deficyt kaloryczny, czyli jak schudnąć?

Podstawą leczenia nadwagi i otyłości jest ujemny bilans energetyczny, który to można uzyskać poprzez zastosowanie diety o obniżonej energetyczności w stosunku do zapotrzebowania oraz zwiększenie aktywności fizycznej. W początkowym etapie zalecana jest redukcja masy ciała o 10% w ciągu 3-6 miesięcy, następnie utrzymanie obniżonej masy ciała. Dalsza redukcja kilogramów powinna następować po kilkutygodniowym okresie stabilizacji uprzednio zredukowanej o 10% masy ciała.

Czytaj wiecej

Strona 2 z 33

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult