Chlebek bananowy.

Jeśli nie mam ochoty jeść na śniadanie klasycznych kanapek z twarożkiem, serem czy szynką, przygotowuję ciasto bananowe do posmarowania którego dodaję odrobinę dżemu lub wypijam szklankę kefiru. Taki zestaw z powodzeniem może posłużyć za poranny posiłek.

Składniki (8 porcji):

  • 300 g (2 średnie szt.) bananów
  • 220 g mąki pszennej typ 550
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g cukru
  • 100 g (2 szt.) jaj
  • 6 g (1 łyżeczka) sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Jaja ubijam z cukrem na sztywną pianę, dodaję rozgniecionego widelcem banana, wlewam olej, wsypuję sodę i sól. Mieszam ubijaczką.
2. Dodaję po łyżce przesianej mąki i dalej mieszam do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto wylewam do formy i piekę ok. 60 – 90 min w temperaturze 130 stopni.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia – 290 kcal
Białko – 4,5 g
Tłuszcz – 16,5 g
Węglowodany – 32 g
 

 

 

 

 

Poprzedni wpis

Pomiary składu ciała, Kino Kobiet, Helios Rzeszów

Kolejny wpis

Zupa krem z cukinii

2 Komentarze

  1. Anonimowy

    Pyszne ciasto!! Piekłam wczoraj, jest bardzo łatwe;)

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult