Aby prawidłowo bilansować posiłki należy sięgać po produkty z każdej grupy, czyli uwzględniać w ciągu dnia odpowiednią ilość  warzyw i owoców, produktów zbożowych i mlecznych, mięsa, drobiu, ryb, jaj, strączkowe, orzechy, olej, oliwę, masło a także orzechy. Zjadanie produktów z każdej grupy urozmaica menu, dostarcza wszystkich witamin i minerałów a także odpowiednio dobrane pomogą w zrzuceniu kilku kilogramów.

Deficyt kaloryczny.

W diecie niskokalorycznej zalecane jest ograniczenie tłuszczy głównie pochodzenia zwierzęcego oraz węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Bardzo ważne jest także zastosowanie deficytu kalorycznego w stosunku do wydatku energetycznego, który to powinien wynosić 500-1000 kcal na dobę. W przypadku obniżenia spożycia energii pochodzącej z tłuszczy o 1% mamy do czynienia z obniżeniem masy ciała już o 0,28 kg. Niestety wiele osób stosujących diety niskokaloryczne po osiągnięciu założonego celu powraca do starych nawyków żywieniowych a kilogramy wracają. Najlepsze wyniki i utrzymanie niższej masy ciała uzyskują osoby, które regularnie uczęszczają na wizyty kontrolne do dietetyka, rozmawiają o zjadanych posiłkach, otrzymują wsparcie i motywację oraz regularnie dokonują pomiarów masy ciała. Pamiętaj że kaloria kalorii nie jest równa, jeśli nie potrafisz odpowiednio zbilansować posiłków wprowadzając samodzielnie deficyt kaloryczny możesz narazić się na niedobory składników odżywczych i witamin.

Tłuszcze na diecie.

Często w gabinecie słyszę że ktoś nie je awokado bo ma dużo tłuszczu. Fakt w 100 g tego produktu znajduje 15,3 g tłuszczu jednak należy zwrócić jaki jest to rodzaj. Znajdziemy tu bowiem 11,5 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 1,3 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych – cennych dla zdrowia. Podobnie jest z orzechami i ziarnami, pomimo tego że należą do produktów wysokokalorycznych to jednak ich obecność w diecie podnosi wartość odżywczą diety. Przykładowo sezam w 100 g zawiera 19 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych  i 22 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Owszem na diecie ważna jest ilość tłuszczu ale na pewno nie należy go mocno ograniczać czy na siłę eliminować z diety a wybrać źródła tego bardziej wartościowego.

Batony sezamowe – przepis.

Czas: 15 minut (+ czas oczekiwania) , Porcje: 6

1 sztuka: Energia – 155 kcal, Białka –  4 g, Tłuszcz – 14 g, Węglowodany – 4 g

Składniki:

  • Sezam, nasiona – 100 g (1 opakowanie)
  • Masło extra (masło orzechowe) – 30 g (1 łyżka)
  • Mleko – 50 ml (ok. 4-5 łyżek)
  • Miód – 15 g (1 łyżka)

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić, połączyć z sezamem i miodem. Przestudzić. Przełożyć do zmiksowania.
  2. Do sezamu z masłem dodać mleko. Całość zmiksować (raczej niezbyt dokładnie aby widać było ziarna sezamu).
  3. Masę przełożyć na płaskiego naczynia. Wstawić na noc do lodówki.