10

Fit tarta z twarogiem/ Z jabłkami.

Fit tarta bo zamiast sera mascarpone ułyłam sera twarogowego obniżając kaloryczność tej tarty o 1500 kcal!.

Fit tarta z twarogiem i jabłkami przepis.

Czas: 90 minut , Porcje: 10

1 sztuka: Energia – 330 kcal, Białko –  13 g, Tłuszcz – 16 g, Węglowodany – 35 g

Składniki (10 porcji):

Ciasto:

  • 150 g (3/4 kostki) masła
  • 250 g (1,5 szklanki) mąki orkiszowej
  • 50 g (1 sztuka) jajka
  • 5 g (1 łyżeczka) cukru muskovado

Na masę:

  • 500 g (1 opakowanie) sera twarogowego zmielonego
  • 50 g (4 łyżki cukru muscovado)
  • 50 g (1 sztuka) jajka
  • 300 g (2 średnie sztuki) jabłek
  • cynamon

Wykonanie:

  1. Zimne masło, mąkę i jajko łączę drewnianą łyżką w misce, a następnie szybko zagniatam.
  2. Formę wykładam papierem do zapiekania i układam rozwałkowane ciasto. Nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki na 15 minut.
  3. Wyciągam ciasto z lodówki, obciążam grochem i piekę przez 15 minut w 200 st. C.
  4. Ser twarogowy łączę dokładnie z cukrem muscovado i jajkiem, wlewam na tartę i zapiekam 20-30 minut w 180 st. C.
  5. Jabłka ścieram na tarce na dużych oczkach, duszę z dodatkiem cynamonu, przekładam na upieczoną tartę. Można zapiec jeszcze 10-15 minut.
 

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

 

10 komentarzy

Skomentuj Ewelina Tabaczar Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.