Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego.

Przepis powstał na konkurs „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego”.

Batonik z twarogu przepis.

Składniki (2 sztuki):

  • Ser twarogowy chudy – 100 g (1/2 kostki)
  • Mleko odtłuszczone w proszku – 20 g (2 łyżki)
  • Miód pszczeli – 15 g (1 łyżka)
  • Wiórki kokosowe – 12 g (1 łyżka)
  • Sok z cytryny – 30 g (2 plastry)

Wykonanie:

  1. Masło rozpuszczam w garnku, dodaję wiórki kokosowe oraz miód i cytrynę a następnie dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
  2. Ser twarogowy łączę z mlekiem w proszku i mieszam z masłem i wiórkami.
  3. Masę twarogową przekładam na talerz wyłożony papierem/ folią i nożem wyrównuję brzegi by uformować zgrabne batony.
  4. Gotowy baton wstawiam do lodówki na kilka godzin (można na noc)

„Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają białko stanowiące podstawowy element budulcowy naszego organizmu”.

 

 

 Wartość odżywcza:


Poprzedni wpis

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego.

Kolejny wpis

Pomiary składu ciała, Kino Kobiet, Helios Rzeszów

7 Komentarze

  1. gin

    Taki sernik na wynos, podoba mi się 🙂

  2. Przepis w całości to ok. 400 kcal – jesz na śniadanie (wychodzi dwa batoniki), bierzesz połowę i masz II śniadanie lub przekąskę – ok 200 kcal 😉

  3. nabiałowa przekąska – super 🙂

  4. Warto spróbować i iść z proporcjami składników w swój gust 😉

  5. Wygląda pysznie. Ser biały lubię, mleko w proszku – pyszne, połączenie więc nie może nie smakować, spróbuję na pewno 😀

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult