Zdrowsza drożdżówka – ze śliwkami.

Drożdżówki przygotowane w domu to doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy.

Smaki dzieciństwa.

Tym przepisem przypomniałam sobie zajęcia z … techniki w szkole podstawowej. Na początku uczyłyśmy się szyć fartuszki a następnie przygotowałyśmy w nich różne „frykasy” 😉 Jednym z nich były właśnie te drożdżówki z dzisiejszego wpisu, który dodaję do akcji „Zdrowsza drożdżówka”. Nauczyciel dzielił nas na kilka grup: jedna mieszanie składników, druga – wyrabianie ciasta, trzecia – krojenie śliwek a kolejna grupa piekła. Na przerwie ostatnia grupa dostawała tacę z tymi drożdżówkami i sprzedawała je innym uczniom – to były czasy… Produkty zrobione na miejscu, jeszcze ciepłe!

Zdrowsza drożdżówka.

Drożdżówka ze śliwkami przepis.

Czas: 2 godz. , Porcje/ ciasto: 12 sztuk, Porcje/ nadzienie: 2 sztuki

1 porcja: Energia – 188 kcal, Białka –  6 g, Tłuszcz – 2 g, Węglowodany – 24 g

Składniki:

Przepis na ciasto

Nadzienie:

  • Śliwki – 100 g (5-6 sztuk)

Drożdżówka ze śliwkami 2

Drożdżówka ze śliwkami 3

Drożdżówka ze śliwkami 1

Przepis bierze udział w akcji:

Zdrowsza drożdżówka

Poprzedni wpis

Zdrowsza drożdżówka – z jabłkami.

Kolejny wpis

Zdrowsza drożdżówka – z jagodami.

8 Komentarze

  1. Pięknie wyglądają 🙂

  2. Śliwka sprawdzi sie w każdym wypieku! Drożdżówki idealne, pięknie wyglądają i smakują obłędnie!

  3. ja również pamiętam bardziej sałatki 🙂 drożdżówki znakomite 🙂

    • Ewelina Tabaczar

      Dzięki Anna, widocznie każdy robił coś innego 🙂 Ale to fajnie – już wtedy „cudowałyśmy” z daniami 😉

  4. Świetne drożdżóweczki 😀 My na technice w podstawówce robiliśmy sałatki 😀

    • Ewelina Tabaczar

      Sałatki też, ale poza tym: zupę i drugie danie składające się z ziemniaków i schabowego w panierce – to był czad, takie małe kuchareczki! 😉

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult