Kofeina występuje naturalnie w kawie, herbacie oraz ziarnie kakaowym. Dodawana jest także do napojów energetyzujących, napojów typu cola oraz do niektórych leków. Kofeina ma szereg cennych dla zdrowia korzyści, jednak nie powinna być spożywana w zbyt dużych ilościach. Moi pacjenci w gabinecie dietetycznym nie otrzymują wytycznych kiedy i ile mają pić kawy. Nie zabraniam także jej pić. Ilość i częstotliwość należy ustalić indywidualnie.

1. Herbata zawiera 2x więcej kofeiny niż ziarna kawy, ale do przygotowania jednej filiżanki kawy wykorzystuje się 6 g ziaren, natomiast do herbaty 1,5 g – daje to 2x mniej kofeiny w herbacie
niż kawie.

2. Największa zawartość kofeiny w herbacie to dwa górne liście i pąk.

3. Kofeina wpływa na układ nerwowy oraz może podwyższać ciśnienie krwi i przyspieszać bicie serca.

4. Kofeina może podwyższać wydzielanie kwasów żołądkowych i tym samym podrażniać żołądek.

5.  Spożycie kofeiny w filiżance kawy zaraz po posiłku może zmniejszać wchłanianie żelaza i witaminy B oraz składników odżywczych.

6. Kofeina może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi.

7.  Gdy jest spożywana podczas aktywności fizycznej przyspiesza odzyskiwanie sił po zmęczeniu oraz ma wpływ na wytrzymałość, ponadto przyspiesza przemianę materii.

8. Kofeina działa moczopędnie, co ułatwia detoksykację organizmu.

9. Spożycie kofeiny aktywuje krążenie krwi.

10.  Kofeina nie ulega kumulacji w organizmie i po 48 godzinach połowa
podanej dawki zostaje wydalona.

Literatura:

Białas M., Łuczak H., Przygoński K., Zawartość kofeiny w wybranych napojach kawowych w proszku, Bromat. Chem. Toksykol. – XLII, 2009, 3, str. 426 – 430

Cichoń Z., Miśniakiewicz M., Szkudlarek E., Właściwości zielonej herbaty, Zeszyty naukowe nr 743, 2007

Wierzejska R., Jarosz M., Kofeina a zdrowie, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2003