9

Botwinka na cieście francuskim.

Odrobina szaleństwa na diecie odchudzającej. Mam namyśli danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego, które do niskokalorycznych nie należy. Myślę że fajnie sprawdzi się podczas domowej imprezy – każdy łamie sobie kawałek taki jak mu pasuje.

Ciasto francuskie według przepisu babci.

Ciasto francuskie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a przede wszystkim wymaga czasu. Ja przepis i lekcję na to ciasto otrzymałam od… babci. Bo według babci to najłatwiejsze ciasto – w końcu zrobiła już „kilka” kremówek w swoim życiu 😉

Ciasto francuskie na słono.

Tym razem nie zaproponuję kremówki czyli dania na słodko, a połączenie ciasta francuskiego z botwinką. Przepis szybki (jeśli masz już ciasto) i bardzo smaczny. Choć nie koniecznie do częstego powtórzenia z uwagi na kaloryczność ciasta francuskiego o dużym odsetku tłuszczu. Danie prezentuje się zacnie, więc śmiało zrób ja przyjdą goście – przy okazji pomogą Ci w zjedzeniu tych „strasznych” kalorii 😉

Botwinka na cieście francuskim przepis.

Czas: 15 minut , Porcje: 1

1 sztuka: Energia – 335 kcal, Białko –  8 g, Tłuszcz – 22 g, Węglowodany – 33 g

Składniki (2 porcje):

  • Ciasto francuskie – 140 g (1 płat)
  • Botwinka – 140 g (1/2 pęczka)
  • Jajo kurze – 10 g (1 łyżeczka)
  • Sezam, nasiona – 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Przyprawy: czosnek, pieprz czarny świeżo mielony, sól

Wykonanie:

  1. Ciasto nakłuwaj widelcem, rogi posmaruj jajkiem, zawiń je raz aby brzegi były wyższe.
  2. Botwinkę dokładnie umyj, osusz, podziel na mniejsze pęczki i ułóż na cieście.
  3. Całość zapiecz około 30 minut aż ciasto się zrumieni, a botwinka lekko zmięknie.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

9 komentarzy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.