0

Dieta w refluksie.

Często dokucza Ci zgaga, więc sięgasz po dostępne leki bez recepty na jej złagodzenie? Zażywasz je od razu jak pojawi się pieczenie w okolicy mostka i oddychasz z ulgą, że pomagają? To tylko chwilowe. Musisz koniecznie zmienić dietę. Zobacz jakie produkty sprawiają, że często pojawia się zgaga i je ogranicz, a następnie wyeliminuj z codziennych posiłków.

Co to jest refluks żołądkowo-przełykowy?

Refluks żołądkowo-przełykowy (GERD) to epizod, w którym treść żołądkowa, czasem razem z dwunastniczą, cofa się do przełyku oraz niekiedy do gardła dolnego i krtani.  Dzieje się tak z uwagi na obniżenie napięcia dolnego zwieracza przełyku.

Te produkty powodują obniżenie napięcia dolnego zwieracza przełyku:

  • Tłuszcz
  • Mięta
  • Sok pomarańczowy
  • Kofeina
  • Alkohol

Jak objawia się choroba refluksowa?

Objawy typowe dla refluksu żołądkowo-przełykowego to zgaga i tzw. regurgitacja, czyli zarzucanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Zgaga jest określana jako uczucie pieczenia za mostkiem, dochodzi wówczas do pogorszenia jakości życia oraz do uszkodzenia nabłonka przełyku. Mogą pojawiać się także kwaśne odbijania, ból i pieczenie w nadbrzuszu, niekiedy również bolesne połykanie, nudności i wymioty.

Czy choroba refluksowa jest groźna dla zdrowia?

Jeśli choroba nie jest leczona w sposób prawidłowy mogą pojawić się powikłania: zwężenie przełyku, krwotok, krwawienia, trudności w połykaniu i tzw. przełyk Barretta, czyli zmiana przednowotworowa.

Dietetyk radzi jak pozbyć się zgagi.

  • staraj się spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, czyli częściej a w mniejszych porcjach. Zbyt obfite posiłki rozciągają żołądek, tym samym wpływają na osłabienie napięcia dolnego zwieracza przełyku.
  • ustal stałe godziny posiłków i ich przestrzegaj
  • zastosuj odpowiednią dietę

DIETA W CHOROBIE REFLUKSOWEJ.

Należy wyeliminować z diety:

– owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, sok pomidorowy

– kawę naturalną, alkohol, napoje gazowane

– czekoladę, kakao

– ostre  i kwaśne przyprawy

– warzywa cebulowe

– miętę

– proszek do pieczenia, kostki rosołowe, wywary z kości i grzybów

Jak dodatkowo radzić sobie ze zgagą?

  • Staraj się nie wykonywać pracy w pozycji zgiętej, nie noś zbyt obcisłej bielizny/ odzieży.
  • Podczas leżenia i snu staraj się ułożyć górną część ciała nieco wyżej.
  • Nie kładź się zaraz po posiłku.
  • Zrezygnuj z palenia tytoniu, gdyż osłabia napięcie dolnego zwieracza przełyku.
  • Staraj się obniżyć masę ciała, jeśli masz nadwagę lub otyłość.

Skontaktuj się ze mną i otrzymaj zbilansowaną dietę, dzięki której pozbędziesz się zgagi. 

Piśmiennictwo:

Chmiel K., Niśkiweicz I., Krela-Kaźmierczak I. i wsp. Pozaprzełykowe objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, Nowiny Lekarskie 2009, 78, 3–4, 216–221 

Krogulska A., Wąsowska-Królikowska K., Refluks żołądkowo-przełykowy a refluks krtaniowogardłowy – znaczenie w laryngologii, Otorynolaryngologia 2009, 8(2): 45-52

Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2014

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.