Od dawna producenci obniżają zawartość cukru i tłuszczu w swoich produkach z racji tego, że produkty takie są pożądane przez nas – konsumentów. Niestety żywność typu “light” nie do końca okazała się tak zdrowa jak wszyscy myśleli. Teraz na półki sklepowe wskoczyły produkty wysokobiałkowe i bez dodatku cukru, nazywane “pure”. Czy producenci poradzili sobie z ich “czystym” składem?

Jogurt naturalny vs jogurt owocowy.

Jogurty stanowią jedną z grup mlecznych produktów fermentowanych. W ich składzie znajduje się mleko oraz szczepy bakterii jogurtowych. Jogurty zwiększają przyswajalność białek, tłuszczów oraz witamin, a ponadto wywierają mniejszą reakcję alergiczną w porównaniu z mlekiem. Spożywając jogurty wzmacniamy układ odpornościowy oraz dbamy o prawidłowy skład mikroflory przewodu pokarmowego.
Z kolei jogurty owocowe oprócz mleka i szczepów bakterii mają dodatek wielu substancji, m.in. koncentratu z krokosza barwierskiego, koncentratu z marchwii, mączki z chleba świętojańskiego, sukralozy, cytrynianu sodu, karotenów, ekstraktu z buraka, kwasu cytrynowego, a także syropu glukozowo – fruktozowego i cukru. Dodatek tych substancji ma wpłynąć na lepszy smak produktu.

Jogurty smakowe – właściwości zdrowotne.

Producenci jogurtów smakowych starają sie aby ich produkt miał wysokie walory smakowe, przez co stosują dodatek wielu substancji. Substancje te poprawiają smak, zapach, konsystencję czy barwę produktu. Niestety poprawa smaku odbywa się poprzez dodanie znacznej ilości cukru, przez co zwiększa się kaloryczność produkty i obniża funkcja zdrowotna jogurtów. Cukier nie jest bowiem składnikiem odżywczym.

Od jakiegoś czasu skład jogurtów owocowych ulega zmianie poprzez usunięcie cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Takie produkty są bardziej pożądane, gdyż ich skład jest prosty i czytelny dla konsumenta. Kilka propozycji pojawiło się w Biedronce, oto jak się prezentują.

Miejsce 3
Jogurt pitny PROTEIN FruVita PRO, smak bananowy – skład:

Składniki: mleko, białka mleka, banany 3%, oligofruktoza, naturalny aromat, koncentrat z krokosza barwierskiego, substancja słodząca sukraloza, kultury bakterii jogurtowych.

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna – 73 kcal
Tłuszcz – 0,9 g
Węglowodany – 6,7 g
Białko – 8 g

Składniki jogurtu pitnego PROTEIN FruVita PRO pod lupą.

  • oligofruktoza – produkuje się ją w procesie częściowej hydrolizy inuliny (wielocukier zapasowy) z użyciem enzymu endoinulazy. Oligofruktoza spełnia kryteria, na podstawie których może być zaliczana do prebiotyków. Nie jest trawiona i wchłaniania w jelicie cienkiem ale ulega fermentacji bakteryjnej w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego. Stymuluje przez to wzrost pałeczek kwasy mlekowego z rodzaju Bifidobacterium.
  • koncentrat z krokosza barwierskiego – ma zabarwienie tzw. czerwieni hiszpańskiej, może być zamiennikiem szafranu, z nasion krokosza barwierskiego pozyskuje się olej krokoszowy o właściwościach prozdrowotnych.
  • sukraloza (E 955) – substancja słodząca, około 600 razy słodsza od cukru, dopuszczalne dzienne spożycie ADI – 15 mg/ kg masy ciała

Miejsce 2
Jogurt FruVita pure, smak jagoda, banan – skład:

Składniki: jogurt naturalny 70%, owoce 30% (banan 18%, jagody 12%).

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna – 91 kcal
Tłuszcz – 3,1 g
Węglowodany – 11,3 g
Białko – 4 g

Miejsce 1
Jogurt pitny FruVita pure, smak banan, gruszka, mango – skład:

Składniki: jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych),  przetarte owoce 38% (banan 18%, gruszka 12%, mango 8%), płatki owsiane 1%, płatki jaglane 1%.

białka mleka, banany 3%, oligofruktoza, naturalny aromat, koncentrat z krokosza barwierskiego, substancja słodząca sukraloza, kultury bakterii jogurtowych.

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna – 58 kcal
Tłuszcz – 0,8 g
Węglowodany – 9,5 g
Białko – 2,6 g

Podsumowanie.

W przypadku jogurtu FruVita Purre nie muszę wyjaśniać i komentować składu – fakt, jest “czysty”. Cieszy mnie, że producenci reagują na sugestie konsumentów i tworzą takie perełki. Bez problemu mogę przedstawiać teraz klientom mojego gabinetu dietetycznego więcej opcji na jogurty owocowe.

Literatura:

Szwedziak K, Antczak D., Zdrowotne właściwości jogurtów smakowych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1/2016

Świątkiewicz S., Świątkiewicz M., Zastosowanie fruktanów o właściwościach prebiotycznych w żywieniu zwierząt  gospodarskich, Medycyna Wet. 2008, 64 (8)