
Blok orzechowy.
Coraz częściej dodaję przepisy na fit słodycze, które możemy wykonać w domu. Uważam, że jest to kolejny krok do dokonywania świadomych wyborów jeśli chodzi o odżywianie.
Mleko w proszku – zbyt tłuste?
Proszek z mleka uzyskuję się poprzez odparowanie z niego wody. Wodę tą usuwa się podczas zagęszczania i suszenia mleka. W przypadku mleka odtłuszczonego odsetek tłuszczu jest niewielki, zostaje jedynie laktoza i to ona dostarcza nam energii. Tak jak w przypadku każdego produktu spożywczego musimy zachować umiar, zwłaszcza że mleko w proszku jest bardziej kaloryczne niż klasyczne mleko w kartonie czy butelce. W mleku w proszku mamy także wyższą zawartość poszczególnych minerałów w porównaniu do mleka o zawartości tłuszczu 2% m.in. wapnia, potasu czy cynku. Warto więc od czasu do czasu wprowadzić takie mleko do diety.
Szybki deser z mleka w proszku.
Wymyśliłam ten przepis, gdyż jest to dobry sposób na pyszną słodkość, która podniesie wartość odżywczą diety. Jeśli nie masz czasu na upieczenie ciasta dla najbliższych zawsze najlepszą opcją jest przygotowanie deseru bez pieczenia. Warto mieć w szafce torebeczkę z mlekiem w proszku i na prędko przygotować to mleczno -orzechowe ciacho na zimno. Pamiętaj jedynie aby wszystko przygotować z dbałością i efektowny deser masz gotowy.
Milk and nuts cake przepis.
Czas: 2 h , Porcje: 8
1 porcja: Energia – 148 kcal, Białka – 6 g, Tłuszcz – 7 g, Węglowodany – 14 g
Składniki:
- Mleko odtłuszczone w proszku – 125 g (1/2 opakowania)
- Żurawina suszona – 30 g (2 łyżki)
- Masło orzechowe – 60 g (4 łyżki)
- Orzechy ziemne – 15 g (1 łyżka)
- Gryka ekspandowana – 15 g (3 łyżki)
- Czekolada gorzka – 20 g (1 pasek)
- Miód (opcjonalnie)
- Woda – 50 ml
Wykonanie:
- Mleko w proszku połączyć z wodą a następnie z gryką ekspandowaną, masłem orzechowym i żurawiną. Dodać miód (opcjonalnie).
- Powstałą masę wstawić do foremki, a następnie (gdy przestygnie) do lodówki na ok. 2 godziny.
- Wyjąć deser z foremki a wierzch posypać posiekaną gorzką czekoladą oraz posiekanymi/ startymi orzechami.
Piękne zdjęcia, cudna stylizacja <3
Ale świetne zdjęcia! 😉
Dziękuję Żwawy Leniwcu! 🙂
Wygląda niesamowicie, aż chce się zjeść. 🙂
No noo dziękuję. Smaczne, smaczne 😉
Ciekawa propozycja 🙂
Dzięki Agnieszka 🙂 Smaczne wyszło.
Fajny przepis, to musi byc pyszne
Marta jest pyszne i to za bardzo!
Bardzo fajna propozycja 🙂 Ciekawa jestem wyglądu w przekroju.
Jud dzięki. Zapraszam tutaj, wrzuciłam filmik jak pałaszowałam ten cake 😉 => https://www.instagram.com/p/BMLyuksFAjC/?taken-by=dietifitka_rzeszow
podoba mi sie ten pomysł 🙂 dawno nie robiłam nic z mleka w proszku.
Ania, ja też dawno. Rzadko zresztą sięgam po ten produkt z uwagi na kaloryczność. Raz na jakiś czas dlaczego nie 😉
Nie odmówiłabym takiego pysznego deseru 🙂
madeline82 zapraszam w takim razie na kawałek 😉
Nie przepadam za tym, co ma w sobie mleko w jakiejkolwiek postaci, więc raczej nie skorzystam. 🙂
Szkoda Paulina :/ Niemniej jednak dzięki że tutaj zaglądnęłaś. Polecam inne przepisy bez mleka 😉
Mniam jakie to musi być pyszne 🙂
Oj i to bardzo Marzena! 😉
mleko w proszku uwielbiam…… wyjadać ze szklanki na sucho! po taki deser z chęcią sięgam 🙂
Tak piegusku! Na sucho też się wyjadało – to był rarytas 😉
Cudny deser 🙂
Dzięki Beti. Pozdrawiam!
Super deserek:) Nie wiedziała , że mleko w proszku można tak wykorzystać!
Taki pomysł wpadł mi do głowy. Nika a Ty do czego najczęściej wykorzystywałaś mleko w proszku?
Smacznie! I jeszcze ta czekolada… Ach! 🙂
Częstuję, więc można smakować do woli 😉
Deserek zapowiada się bardzo smakowicie 🙂 Zapisuję 😀 <3
Futka ♥ Dziękuję!