28

Fit michałki z płatkami jaglanymi.

“Domowe fit słodkości” to przede wszystkim inspiracje dla moich klientów gabinetu dietetycznego na zdrową przekąskę.

Kawa i … ciastko do tego?

Moich propozycji na domowe przekąski do szkoły i pracy ciąg dalszy . Cieszy mnie to ogromnie że jesteście zainteresowani takim tematem bo oznacza to, że częściej sięgamy po domowe posiłki. Jestem zwolenniczką domowych słodkości w miejsce tych sklepowych – jak dobrze wiecie kontrolujemy wówczas co jemy. Absolutnie nie ujmuje natomiast posiłkom w restauracjach, a już na pewno nie miłym i uroczym knajpkom gdzie można napić się pysznej kawy i podyskutować z koleżanką. Raz na jakiś czas oczywiście i nie koniecznie z mega śmietanowym ciachem.

Słodycze na diecie.

Są słodycze na sklepowych półkach, które można od czasu do czasu kupić i mieć ze sobą jako przekąska przed treningiem czy też na drugie śniadanie. Niestety produktów godnych polecenia nie ma dużo, a dietę warto urozmaicać stąd ten dzisiejszy przepis. Często porównując także cenę tych produktów po prostu bardziej opłaci nam się zrobić coś pysznego w domu i cieszyć się tym dłużej.

Skład sklepowych czekoladek.

  • cukier
  • orzeszki arachidowe 20%
  • czekolada 18,5% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny (palmowy, shea)
  • emulgatory: lecytyny (z soi) i E 476; aromat)
  • mleko w proszku pełne
  • tłuszcz palmowy
  • kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 4,5%
  • serwatka w proszku (z mleka)
  • spirytus 0,9%
  • aromat.

1 sztuka ze sklepu: Energia – 97 kcal

Idealne połączenie składników.

Generalnie miały być trufle, potem batony, jednak jak spróbowałam masy stwierdziłam jedno – to będą fit michałki 😉 Z dodatkiem malin, bo jakże mogło być inaczej o tej porze roku. Ty zrób swoją wersję z owocem który lubisz. Wersję “solo” bez dodatku owoców i z innym dodatkiem też zrobiłam – wyszły wyśmienicie!

Domowe fit michałki z płatkami jaglanymi przepis.

Czas: 15 minut , Porcje: 18-20 sztuk

1 sztuka: Energia – 60 kcal, Białka –  2 g, Tłuszcz – 3 g, Węglowodany – 7 g

Składniki:

  • Mąka orzechowa (zmielone orzechy arachidowe) – 125 g (12 łyżek)
  • Płatki jaglane – 70 g (6 łyżek)
  • Żurawina suszona – 15 g (1 łyżka)
  • Miód – 30 g (2 łyżki)
  • Olej kokosowy – 15 g (1 łyżka)
  • Mleko 1,5% tłuszczu – 150 ml (1 filiżanka)
  • Kakao – 10 g (2 łyżeczki)
  • Maliny (mrożone) – 50 g (kilka sztuk)

Wykonanie:

  1. Rozpuszczam olej na patelni, dodaję żurawinę, mieszam z mąką orzechową.
  2. Płatki jaglane gotuję na mleku w 3 minuty, dodaję do mąki razem z miodem i kakao.
  3. Do kwadratowego/prostokątnego naczynia wsypuję maliny a na wierzch dokładnie rozsmarowuję masę. Kroję w zgrabne prostokąty. Całość wstawiam do zamrażalnika na 5 – 10 minut.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

28 komentarzy

Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.