Milk and nuts cake – no bake.

Coraz częściej dodaję przepisy na fit słodycze, które możemy wykonać w domu. Uważam, że jest to kolejny krok do dokonywania świadomych wyborów jeśli chodzi o odżywianie.

Mleko w proszku – zbyt tłuste?

Proszek z mleka uzyskuję się poprzez odparowanie z niego wody. Wodę tą usuwa się podczas zagęszczania i suszenia mleka. W przypadku mleka odtłuszczonego odsetek tłuszczu jest niewielki, zostaje jedynie laktoza i to ona dostarcza nam energii. Tak jak w przypadku każdego produktu spożywczego musimy zachować umiar, zwłaszcza że mleko w proszku jest bardziej kaloryczne niż klasyczne mleko w kartonie czy butelce. W mleku w proszku mamy także wyższą zawartość poszczególnych minerałów w porównaniu do mleka o zawartości tłuszczu 2% m.in. wapnia, potasu czy cynku. Warto więc od czasu do czasu wprowadzić takie mleko do diety.

Szybki deser z mleka w proszku.

Wymyśliłam ten przepis, gdyż jest to dobry sposób na pyszną słodkość, która podniesie wartość odżywczą diety. Jeśli nie masz czasu na upieczenie ciasta dla najbliższych zawsze najlepszą opcją jest przygotowanie deseru bez pieczenia. Warto mieć w szafce torebeczkę z mlekiem w proszku i na prędko przygotować to mleczno -orzechowe ciacho na zimno.  Pamiętaj jedynie aby wszystko przygotować z dbałością i efektowny deser masz gotowy.

Milk and nuts cake przepis.

Czas: 2 h , Porcje: 8 

1 porcja: Energia – 148 kcal, Białka –  6 g, Tłuszcz – 7 g, Węglowodany – 14 g

Składniki:

  • Mleko odtłuszczone w proszku – 125 g (1/2 opakowania)
  • Żurawina suszona – 30 g (2 łyżki)
  • Olej kokosowy – 60 g (4 łyżki)
  • Orzechy ziemne – 15 g (1 łyżka)
  • Gryka ekspandowana – 15 g (3 łyżki)
  • Czekolada gorzka – 20 g (1 pasek)
  • Miód (opcjonalnie)
  • Woda – 50 ml

Wykonanie:

  1. Mleko w proszku połączyć z wodą a następnie z gryką ekspandowaną i podduszoną na oleju kokosowym żurawiną. Dodać miód (opcjonalnie).
  2. Powstałą masę wstawić do foremki #Ambition, a następnie (gdy przestygnie) do lodówki na ok. 2 godziny.
  3. Wyjąć deser z foremki a wierzch posypać posiekaną gorzką czekoladą oraz posiekanymi/ startymi orzechami.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

 Przepis bierze udział w akcji:
Ambition z dbałością

Poprzedni wpis

Trufle dyniowe z liofilizowanymi truskawkami.

Kolejny wpis

Podkarpacka zalewajka na maślance.

29 Komentarze

  1. Avatar

    Piękne zdjęcia, cudna stylizacja <3

  2. Avatar

    Ale świetne zdjęcia! 😉

  3. Avatar

    Wygląda niesamowicie, aż chce się zjeść. 🙂

  4. Avatar

    Fajny przepis, to musi byc pyszne

  5. Avatar

    Jud

    Bardzo fajna propozycja 🙂 Ciekawa jestem wyglądu w przekroju.

  6. Avatar

    podoba mi sie ten pomysł 🙂 dawno nie robiłam nic z mleka w proszku.

    • Avatar

      Ewelina Tabaczar

      Ania, ja też dawno. Rzadko zresztą sięgam po ten produkt z uwagi na kaloryczność. Raz na jakiś czas dlaczego nie 😉

  7. Avatar

    Nie odmówiłabym takiego pysznego deseru 🙂

  8. Avatar

    Nie przepadam za tym, co ma w sobie mleko w jakiejkolwiek postaci, więc raczej nie skorzystam. 🙂

    • Avatar

      Ewelina Tabaczar

      Szkoda Paulina :/ Niemniej jednak dzięki że tutaj zaglądnęłaś. Polecam inne przepisy bez mleka 😉

  9. Avatar

    Mniam jakie to musi być pyszne 🙂

  10. Avatar

    mleko w proszku uwielbiam…… wyjadać ze szklanki na sucho! po taki deser z chęcią sięgam 🙂

  11. Avatar

    Cudny deser 🙂

  12. Avatar

    Super deserek:) Nie wiedziała , że mleko w proszku można tak wykorzystać!

    • Avatar

      Ewelina Tabaczar

      Taki pomysł wpadł mi do głowy. Nika a Ty do czego najczęściej wykorzystywałaś mleko w proszku?

  13. Avatar

    Smacznie! I jeszcze ta czekolada… Ach! 🙂

  14. Avatar

    Deserek zapowiada się bardzo smakowicie 🙂 Zapisuję 😀 <3

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult