11

Mus czekoladowy.

Dzisiejszy wpis z okazji Dnia Zakochanych nie należy do niskokalorycznych – a co tam! Zaznaczam, że po zjedzeniu tego musu konieczna jest niezła dawka aktywności fizycznej 😉 Jak zjem idę na rower :p

Czokoladove Love.

Do niedawna spożywanie czekolady kojarzyło się głównie z dostarczaniem organizmowi dużej ilości kalorii. W chwili obecnej coraz więcej badań wskazuje na to że umiarkowane spożywanie czekolady nie szkodzi zdrowiu. Naukowcy dowiedli, że czekolada zawiera szereg aktywnych biologicznie substancji, m.in. flawonoidy, czyli naturalny antyoksydanty w naszej diecie.

Mus czekoladowy przepis.

Czas: 20 minut , Porcje: 1

1 sztuka: Energia – 190 kcal, Białko –  5 g, Tłuszcz – 10 g, Węglowodany – 18 g

Składniki (2 porcje):

  • Czekolada gorzka 80 % – 50 g (2 paseczki)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Cukier Dark Muscovado – 5 g (1 łyżeczka)
  • Sól – szczypta
  • Pomarańcza – 50 g (kilka plastrów)

Wykonanie:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

2. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, żółtko połączyć z cukrem do uzyskania białego koloru.

3. Ostudzoną (ale płynną) czekoladę połączyć z żółtkiem, a następnie delikatnie z białkiem.

4. Deser zjeść od razu lub można wstawić do lodówki (będzie bardziej zastygnięty).

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

 

11 komentarzy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.