9

Trufle orzechowe z dynią

Czy słodycze mogą być zdrowe i czy są dopuszczalne w codziennej diecie? Jak najbardziej tak! Ważne aby wiedzieć jakie oraz w jakiej ilości. Należy pamiętać, że wykonana w domu słodkość musi wyglądać smacznie. Dziś zapraszam po przepis na trufle z dyni.

Purre z dyni.

Zupa już była, sos dyniowy też, pora więc na przygotowanie puree z dyni i wykorzystanie tego cuda na małe, słodkie co nieco. Przygotowanie puree nie jest trudne a najbliższe osoby będą zachwycone jak smaczne i zdrowe są trufle z dyni. Należy przekroić dynię na pół, wydrążyć pestki przy pomocy łyżki i ułożyć na blaszce w rozgrzanym piekarniku na ok. 45 minut w 180 st. Po tym czasie dynie wyciągamy i również łyżką przekładamy cały miąższ do pojemnika i miksujemy.

Dynia na słodko.

Przepis wymaga odrobinę skupienia. Najważniejsze w tym daniu jest to że trufle mocno przypominają  tradycyjne trufle na bazie czekolady, z tym że mają cudowny posmak słodkiej dyni czyli zdrowy dodatek beta-karotenu. Aby całość ładnie się trzymała postanowiłam nieco popieścić te kulki obtaczając je najpierw w kakao a następnie w liofilizowanej truskawce – wszystko na spokojnie i z dbałością.

Trufle dyniowe z liofilizowanymi truskawkami przepis.

Czas: 2 h , Porcje: 10 szt.

1 sztuka: Energia – 100 kcal, Białka –  2 g, Tłuszcz – 8 g, Węglowodany – 6 g

Składniki:

  • Pure z dyni – 250 g
  • Masło orzechowe/ masło extra – 50 g (5 płaskich łyżek)
  • Czekolada gorzka o wysokiej zawartości kakao – 25 (1/4 tabliczki)
  • Miód pszczeli – 12 g
  • Kakao – 20 g (2 łyżki)
  • Amarantus ekspandowany – 12 g (4 łyżki)
  • Liofilizowana truskawka starta – 15 g (1 łyżka)

Wykonanie:

  1. Dynię kroję na pół, wybieram łyżką pestki, wstawiam skórką do góry na rozgrzanej blaszce i piekę około 45 minut w 180 stopniach. Wyciągam miąższ łyżką, odstawiam na kilka minut do przestudzenia i miksuję na gładkie puree.
  2. Puree mieszam z podgrzanym na patelni z masłem orzechowym i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.  Studzę masę i dodaję miodu.
  3. Wsypuję  połowę  kakao, amarantus i całość dokładnie łączę. Odstawiam do lodówki na 1 godzinę.
  4. Nabieram porcję łyżeczką i przy pomocy zmoczonych rąk formuję zgrabne kulki, obtaczam najpierw w kakao a następnie w liofilizowanej truskawce.
  5. Trufle układam do papilotek i wstawiam jeszcze na chwilę do lodówki by stężały (oczywiście jeśli dotrwają 😉

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

9 komentarzy

Skomentuj Ania - Fabryka Pomysłów Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.