
Zdrowsza drożdżówka.
Z dniem 1 września 2016 roku wchodzi nowe Rozporządzenie, w którym dopuszczono drożdżówki do sprzedaży dzieciom i młodzieży w szkołach i przedszkolach.
Akcja “Zdrowsza drożdżówka.
Drożdżówki mogą powrócić do szkół i przedszkoli, jednak jest kilka obostrzeń i stąd ta akcja “Zdrowsza drożdżówka” na portalu durszlak.pl 🙂 Pomóżmy urozmaicić sklepiki szkolne i domowe menu naszymi zdrowszymi pomysłami na drożdżówki.
Najważniejsze podczas komponowania przepisu:
- aby drożdżówka miała nadzienie z warzyw lub owoców sezonowych (lub ich dodatek)
- możesz wykorzystać mleko krowie lub “mleko” roślinne: sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe, jaglane, kokosowe lub migdałowe oraz jogurt, maślankę lub kefir
- komponując przepis możesz także dodać suszone warzywa i owoce, orzechy oraz ziarna bez dodatku cukru
- dopuszczalny jest udział czekolady o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej
- nie dodawaj dużo cukru, maksymalna ilość to 15 g na 100 g produktu
- nie dodawaj dużo tłuszczu, maksymalna ilość to 10 g na 100 g produktu
Zasady akcji “Zdrowsza drożdżówka” na durszlak.pl:
- możesz dodać wiele przepisów
- każdy przepis powinien posiadać zdjęcie
- przepis nie może być archiwalny
- każdy wpis powinien posiadać w tytule słowa “Zdrowsza drożdżówka”
- wymagane jest wklejenie banerka
Do dzieła! Pokażmy, że drożdżówkę można odchudzić 😉
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.