0

Zdrowsza drożdżówka.

Z dniem 1 września 2016 roku wchodzi nowe Rozporządzenie, w którym dopuszczono drożdżówki do sprzedaży dzieciom i młodzieży w szkołach i przedszkolach.

Akcja “Zdrowsza drożdżówka.

Drożdżówki mogą powrócić do szkół i przedszkoli, jednak jest kilka obostrzeń i stąd ta akcja “Zdrowsza drożdżówka” na portalu durszlak.pl 🙂 Pomóżmy urozmaicić sklepiki szkolne i domowe menu naszymi zdrowszymi pomysłami na drożdżówki.

Najważniejsze podczas komponowania przepisu:

  • aby drożdżówka miała nadzienie z warzyw lub owoców sezonowych (lub ich dodatek)
  • możesz wykorzystać mleko krowie lub “mleko” roślinne: sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe, jaglane, kokosowe lub migdałowe oraz jogurt, maślankę lub kefir
  • komponując przepis możesz także dodać suszone warzywa i owoce, orzechy oraz ziarna bez dodatku cukru
  • dopuszczalny jest udział czekolady o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej
  • nie dodawaj dużo cukru, maksymalna ilość to 15 g na 100 g produktu
  • nie dodawaj dużo tłuszczu, maksymalna ilość to 10 g na 100 g produktu

Zasady akcji “Zdrowsza drożdżówka” na durszlak.pl:

  • możesz dodać wiele przepisów
  • każdy przepis powinien posiadać zdjęcie
  • przepis nie może być archiwalny
  • każdy wpis powinien posiadać w tytule słowa “Zdrowsza drożdżówka”
  • wymagane jest wklejenie banerka

Do dzieła! Pokażmy, że drożdżówkę można odchudzić 😉

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.