11

Lunch box – kurczak w miodzie z makaronem ryżowym.

Korzystając z akcji promocyjnej jednego sklepu “Odkryj Azję w tydzień” zakupiłam mnóstwo produktów, z których będę teraz przygotowywać pyszności – znane przepisy w chudszej wersji oczywiście z obliczoną już kalorycznością.
Jako pierwsze danie idealne na lunch proponuję kurczaka w glazurze miodowej z makaronem ryżowym w warzywach.

Sambal oelek.

Jest to sos indonezyjski z utartych ostrych papryczek chili do których dodaje się sól oraz sok z limonki. Faktycznie zjadając go czujesz mocną pikantność i dużą obecność soli. Sos ten nadaje charakteru, jednak ja używam go z rozsądkiem.

Kurczak w miodzie z makaronem ryżowym przepis.

Czas: 15 minut , Porcje: 1

1 porcja: Energia – 350 kcal, Białka –  17 g, Tłuszcz – 19 g, Węglowodany – 29 g

Składniki (1 porcja):

Kurczak w miodzie:
  • Kurczak podudzie – 80 g (1 sztuka)
  • Miód pszczeli – 5 g (1 łyżeczka)
  • Ostry sos sambal oelek – 5 g (1 łyżeczka)
  • Olej sezamowy – 12 g (1 łyżka)
  • Sezam, nasiona – 3 g (1/2 łyżeczki)
 
Dodatki:
  • Makaron ryżowy – 25 g (1/4 opakowania)
  • Papryka czerwona i żółta – 50 g
  • Sos sojowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Pędy bambusa, kiełki soi

Wykonanie:

1. Kurczaka nacieram w glazurze (miód, sos paprykowy, olej sezamowy), wstawiam do piekarnika na 45 minut, 180 stopni (proponuję zrobić od razu więcej sztuk, na jeden kawałek kurczaka szkoda nawet włączać piekarnik – większą ilość możesz mieć na dwa dni czy dla bliskich).
2. Makaron zalewam gorącą wodą, odstawiam na 5 minut aż zmięknie.
3. Paprykę podduszam z dodatkiem sosu sojowego, dodaję pędy bambusa i kiełki soi, doprawiam.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

11 komentarzy

Skomentuj Ewelina Tabaczar Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.