Dietetyczne pierogi z mąki żytniej.
Kolejnym często zadawanym pytaniem w gabinecie u dietetyka jest, czy na diecie można jeść pierogi. Fakt, są pyszne, jednak ich ilość i częstość spożywania na diecie odchudzającej powinna być ograniczona. Na pewno pierogi ruskie nie są polecane u osób z cukrzycą z uwagi na składnik główny – mąka pszenna (index glikemiczny 90) i dodatek do farszu ziemniaków. Ale jeśli pokombinujemy ze składnikami można nawet na diecie odchudzającej zaspokoić ochotę na pyszne i ciepłe pierogi. Dziś proponuję wersję z dodatkiem mąki żytniej z kurczakiem i szpinakiem. I nie, nie wychodzą twarde przez mąkę żytnią – to kwestia poprawnego przygotowania ciasta. Oczywiście to nie jest tak żeby wszystkie posiłki obfitowały w produkty pełnoziarniste – wszystko z umiarem .
Dietetyczne pierogi z mąką żytnią, z kurczakiem i szpinakiem – przepis
Czas: 60 minut, Porcje: 4 (45 szt. pierogów)
1 porcja: Energia – 328 kcal, Białka – 17 g, Tłuszcz – 5 g, Węglowodany – 58 g
Składniki:
Na ciasto:
- 100 g mąki żytniej
- 200 g mąki pszennej
- ok. 200 ml wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 1/3 opakowania (150 g) szpinaku rozdrobnionego (może być mrożony)
- 150 g mięsa drobiowego zmielonego
- 2 ząbki (14 g) czosnku
- 1 mała cebula (50 g)
- 2 łyżki (30 g) jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- 1 łyżka (12 g) masła
Wykonanie:
- Mąki i sól połączyć delikatnie i powoli z wodą, następnie zagnieść ciasto i odstawić pod ciepłą miskę (szklaną) do momentu aż będzie zimna. Po tym czasie rozwałkować ciasto i powycinać kółka.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać szpinak i poddusić. Wcisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać jogurt grecki i połączyć z mięsem. Odstawić do ostygnięcia.
- Farsz nakładać łyżeczką na kółka z ciasta i uforomować pierogi.
- Pierogi ugotować.