4

Fit frytki z fasolki szparagowej.

Porcja frytek z rastauracji typu fast food to około 300 kcal. Największy odsetek stanowi tutaj tłuszcz, często nie do końca wiadomo jakiego pochodzenia. Dziś proponuję więc “frytki” o kaloryczności niższej o połowę. Dzięki posypce z sezamu tłuszcz w posiłku jest cenniejszy z żywieniowego punktu widzenia niż ten w klasycznych frytkach. Danie to możesz przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy na lunch – na zimno też jest smaczne. Dużą rolę odgrywają tutaj przyprawy – możesz także spróbować stworzyć własną mieszankę.

Frytki z fasolki przepis.

Czas: 25 minut , Porcje: 1

1 sztuka: Energia – 226 kcal, Białko –  8,1 g, Tłuszcz – 15,7 g, Węglowodany – 22 g

Składniki:

  • 250 g fasolki szparagowej żółtej
  • 12 g (1 łyżka) masła extra/ oliwy z oliwek
  • 12 g (1 łyżka) sezamu czarny/ czarnuszki/ siemienia lnianego
  • Przyprawy: cząber, kozieradka, czosnek, chilli, papryka słodka, pieprz ziołowy

Wykonanie:

  1. Z fasolki poodcinaj końcówki. Fasolkę przemyj i ugotuj.
  2. Na suchej patelni zrumień nasiona, dodaj masło i przyprawy.
  3. Gdy fasolka zmięknie dodaj do przypraw i wymieszaj.
 

 

 

 

 

4 komentarze

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.