Fit frytki z fasolki szparagowej.
Porcja frytek z rastauracji typu fast food to około 300 kcal. Największy odsetek stanowi tutaj tłuszcz, często nie do końca wiadomo jakiego pochodzenia. Dziś proponuję więc “frytki” o kaloryczności niższej o połowę. Dzięki posypce z sezamu tłuszcz w posiłku jest cenniejszy z żywieniowego punktu widzenia niż ten w klasycznych frytkach. Danie to możesz przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy na lunch – na zimno też jest smaczne. Dużą rolę odgrywają tutaj przyprawy – możesz także spróbować stworzyć własną mieszankę.
Frytki z fasolki przepis.
Czas: 25 minut , Porcje: 1
1 sztuka: Energia – 226 kcal, Białko – 8,1 g, Tłuszcz – 15,7 g, Węglowodany – 22 g
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej żółtej
- 12 g (1 łyżka) masła extra/ oliwy z oliwek
- 12 g (1 łyżka) sezamu czarny/ czarnuszki/ siemienia lnianego
- Przyprawy: cząber, kozieradka, czosnek, chilli, papryka słodka, pieprz ziołowy
Wykonanie:
- Z fasolki poodcinaj końcówki. Fasolkę przemyj i ugotuj.
- Na suchej patelni zrumień nasiona, dodaj masło i przyprawy.
- Gdy fasolka zmięknie dodaj do przypraw i wymieszaj.
Też lubię, zwłaszcza świeżą 🙂
O, dzięki 🙂
Uwielbiam fasolkę, świetny pomysł 🙂
Fajna przekąska i fajne fotki 🙂