Fit pizza z patelni.
Zdarza się, że będąc na diecie o obniżonej kaloryczności pojawia się ochota na produkty typu fast-food. Klienci zgłaszają wówczas na wizycie u dietetyka, że mają ochotę na daną potrawę. W moim gabinecie dietetycznym staram się taki przepis uwzględnić opracowując plan żywieniowy. Oczywiście bilansuję dietę tak aby masa ciała nie podskoczyła 🙂 Bo dieta musi być smaczna aby była łatwa do zrealizowania.
Fit pizza z patelni przepis.
Czas: 5 minut , Porcje: 1
1 sztuka: Energia – 453 kcal, Białko – 27 g, Tłuszcz – 19 g, Węglowodany – 46 g
Składniki na ciasto:
- Mąka orkiszowa (lub inna dowolna) – 50 g (3 łyżki)
- Jajo kurze – 60 g (1 szt.)
- Mleko do 2% tłuszczu – 50 ml (3 łyżki)
- Proszek do pieczenia – 3 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, szczypta soli
- Oliwa z oliwek – 6 g (1 łyżeczka)
Składniki na pizzę:
- Ser mozzarella – 30 g (3 plasterki)
- Szynka z indyka – 30 g (2 plasterki)
- Pomidor/ pomidorki kokotajlowe – dowolnie
- Szpinak/ rukola – dowolnie
Wykonanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkiem i mlekiem.
- Powstałą masę przelać na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy. Usmażyć z obu stron.
- Na wierzch pokroić ser, szynkę i pomidor. Posypać szpinakiem/ rukolą.