Jogurtowe placuszki z truskawkami
Kolejny przepis z truskawkami w roli głównej. Pyszne, puszyste placuszki jogurtowe oczywiście z truskawkami. Wykonanie nie jest trudne.
Składniki (8 racuszków):
- 150 g (1 mała szt.) jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 100 g truskawek
- 50 g (1 szt.) jaja kurzego
- 10 g (2 łyżeczki) oleju rzepakowego
- 40 g (3 łyżki) mąki orkiszowej
- 40 g (3 łyżki) mąki żytniej
- 3g (1/2 łyżeczki) sody lub proszku do pieczenia
- ewentualnie: cukier z prawdziwą wanilią, cynamon do posypania racuszków
Wykonanie:
1. Jogurt naturalny łączę z mąką i jajem.
2. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni.
3. Nakładam łyżką porcje racuszków, smażę z obu stron na niewielkim ogniu.
4. Kroję truskawki na mniejsze kawałki i układam na racuszkach.
Wartość odżywcza (8 racuszków):
Energia – 530 kcal
Białko – 21 g
Tłuszcz – 19 g
Węglowodany – 74 g