Kurczak w młodej kapuście.
Sezon na kapustę rozpoczęty, tak więc polecam przepis z kurczakiem z dodatkiem młodej kapusty.
Przepis na kurczaka według Juli Child:
Zazwyczaj kiedy kupuję młodą kapustę to od razu całą główkę i gotują ją a następnie posypuję świeżym koperkiem. Tym razem aby danie było bardziej sycące dodałam kurczaka według przepisu Juli Child z książki “Francuski szef kuchni”. Miseczka kapusty duszonej z koperkiem i dodatkiem masła (bez mąki) to około 100 kcal – jest to zdecydowanie za mało energii na obiad, zaraz poczuję głód. Dodatek jednego fileta z kurczaka to danie na 250 kcal, jeszcze do tego z dwa-trzy młode ziemniaczki i letni obiad gotowy. Na ten smak czekam długo…
Kurczak w młodej kapuście przepis.
Czas: 30 minut , Porcje: 2
1 sztuka: Energia – 245 kcal, Białka – 33 g, Tłuszcz – 9 g, Węglowodany – 7 g
Składniki:
- Filet z kurczaka – 300 g (2 pojedyncze sztuki)
- Masło klarowane – 12 g (1 łyżka)
- Pieprz, sól, sok z cytryny
- Młoda kapusta z koperkiem
Wykonanie:
- Mięso myję, oczyszczam, osuszam, solę, pieprzę, skrapiam sokiem z cytryny i obsmażam z obu stron na maśle klarowanym po 5 minut.
- Na obsmażonego kurczaka dodaję młodą kapustę z koperkiem, dodaję odrobinę wody i podduszam jeszcze 10 – 15 minut.
- Całość posypuję świeżym koperkiem.
Pychotka. Polskie smaki 🙂
Tak Kinga, po polsku tym razem 🙂
Przepyszna propozycja! Mniam <3 Ale mam ochotę na taki obiadek 😀
Dziękuję i zapraszam na kurczaka do mnie 😉
Prezentuje się doskonale!
Dziękuję za pozytywne słowa 🙂
Pyszny, lekki obiad na lato 🙂
Taka kapusta o tej porze roku to marzenie!
Proste i lekkie danie, w sam raz na lato 🙂
Tylko teraz jest taka pyszna i świeża!
pyszności!
Dziękuję 🙂