
Lunch box – brukselka z szynką szwarcwaldzką.
No i jak to w niedzielę bywa, menu na kolejny tydzień przygotowuję dla siebie. Tym razem uśmiechnęła się do mnie w sklepie ta mała, więc wrzuciłam ją do gotowania i mój lunch box na poniedziałek zaplanowany 😉
Zamiast boczku użyj szynki drobiowej – wówczas obniżysz kaloryczność dania prawie o połowę.
Zamiast boczku użyj szynki drobiowej – wówczas obniżysz kaloryczność dania prawie o połowę.
Brukselka z szynką szwarcwaldzką przepis.
Czas: 20 minut , Porcje: 1
1 porcja: Energia – 250 kcal, Białka – 11 g, Tłuszcz – 20 g, Węglowodany – 16 g
Składniki (1 porcja):
- Brukselka – 200 g
- Szynka szwarcwaldzka – 15 g (1 plasterek)
- Cebula – 15 g (2 plastry)
- Czosnek – 5 g (1 mały ząbek)
- Masło klarowane – 5 g (1 płaska łyżeczka)
Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obieram, kroję, podsmażam na maśle klarowanym.
2. Gotuję brukselkę, przekładam na patelnię, obtaczam w dodatkach, doprawiam do smaku.
3. Szynkę szwarcwaldzką kroję na mniejsze kawałki łączę z brukselką.
Cudowny przepis, wygląda bardzo smakowicie 😀
Pozdrawiam , z pewnością zajrzę tu nie jednokrotnie.
muuooaa.blogspot.com
Dziękuję bardzo Justyna 🙂 Z pewnością zerknę do Ciebie 🙂
I kolejny przepis trafiający wprost do mojego serca…a właściwie chyba żołądka 😉
Hehe, miło to słyszeć, a właściwie przeczytać 😉
A proszę się częstować 🙂
No i super! Taka brukselka smakuję inaczej niż ta z dzieciństwa 😉
Biorę do Ciebie w takim razie, zjemy przed Twoimi wypiekami 😉
Maszka ogromnie się cieszę 🙂
Uwielbiam brukselkę ! zabieram przepis i idę na zakupy 🙂 Pozdrawiam – M.
Brukselka to mój koszmar z dzieciństwa… 😀 Ale mama podawała mi ją taką bez niczego. Z boczusiem i na maśle może być całkiem znośna. 😉 A jeszcze, że tylko 250 kcal… Zachęciłaś mnie! 😀
Mmm… to ja poproszę taki lunch box! 😀
Ajajaj, narobiłaś mi smaka na to! 😀
wygląda to fantastycznie i uświadamia mi, że dawno nie jadłam brukselki:)
Kurcze, jakoś tak nie przepadam za brukselką :/ ale może w takim zestawieniu lepiej by mi wchodziła…Patrząc na twoje zdjęcia trochę nabieram na nią ochoty 🙂
Bardzo tu u Ciebie ładnie. Tak przejrzyście 🙂 Ja też gotuję fit, staram się zdrowo żyć, a Twój blog na pewno mi w tym pomoże 🙂
http://www.dziurawykociol.pl
W takim wydaniu bardzo lubię brukselkę. Danie wygląda niezwykle apetycznie :))
Ja też już się przekonałam do niej 🙂
Brukselka! Kiedyś jej nie lubiłam i zawsze zostawiałam na talerzu, a dziś chętnie bym jej spróbowała w takim wydaniu 🙂
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Jak dla mnie idealna propozycja! 😉 Już robię i lecę!
Ewelinka to ja Cie zapraszam do siebie z taką pyszna brukselką.
Udanego dnia i pozdrawiam
O tak, szyneczka podkręca ten zestaw.
Ja też miałam, ale już od pewnego czasu traktuje ją inaczej 🙂
Zawsze lubiłyśmy brukselkę a w takim wydaniu szczególnie musi smakować 🙂
Nie za bardzo lubię brukselkę. Ale może tak podana by mi posmakowała. Ja pamiętam brukselkę z przedszkola i aż mam złe wspomnienia 🙂