25

Lunch box – brukselka z szynką szwarcwaldzką.

No i jak to w niedzielę bywa, menu na kolejny tydzień przygotowuję dla siebie. Tym razem uśmiechnęła się do mnie w sklepie ta mała, więc wrzuciłam ją do gotowania i mój lunch box na poniedziałek zaplanowany 😉
Zamiast boczku użyj szynki drobiowej – wówczas obniżysz kaloryczność dania prawie o połowę.

Brukselka z szynką szwarcwaldzką przepis.

Czas: 20 minut , Porcje: 1

1 porcja: Energia – 250 kcal, Białka –  11 g, Tłuszcz – 20 g, Węglowodany – 16 g

Składniki (1 porcja):
  • Brukselka – 200 g
  • Szynka szwarcwaldzka – 15 g (1 plasterek)
  • Cebula – 15 g (2 plastry)
  • Czosnek – 5 g (1 mały ząbek)
  • Masło klarowane – 5 g (1 płaska łyżeczka)
Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy
 
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obieram, kroję, podsmażam na maśle klarowanym. 
2. Gotuję brukselkę, przekładam na patelnię, obtaczam w dodatkach, doprawiam do smaku.
3. Szynkę szwarcwaldzką kroję na mniejsze kawałki łączę z brukselką.
 

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

25 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Angelika i Monika Candy Pandas Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.