Makaron z pieczarkami i pikantną dynią.
Sezon na dynię więc ugotujmy to pyszne danie. Dynia jest źródłem wielu składników odżywczych. Jest niskokaloryczna i łatwostrawna. Poza zupą krem można też przygotować z niej pyszny i gęsty sos (bęz zagęszczania mąką). Dziś zapraszam na przepis z dynią i makaronem.
Smaczny prezent.
Jakiś czas temu na konsultacji dietetycznej dostałam od sympatycznej klientki makaron, którego wcześniej nie jadłam i muszę przyznać że smak jest bardzo przyjemny. Ten rodzaj makaronu pojawił się nie tak dawno a już przypadł mi do gustu. Zajadam się z nim kiedy nie mam czasu aby stać dłużej w kuchni, zazwyczaj w ciągu tygodnia. Wrzucam wówczas do wody makaron, który szybko się gotuje i łączę go z podduszonymi warzywami. Czasem zwiększam wartość odżywczą dodając białko w postaci jajka, mięsa lub sera.
Makaron i sos dyniowy – połączenie idealne.
Makaron z pieczarkami w lubczyku i pikantną dynią – dlaczego akurat to danie? Ponieważ od kilku lat prowadzę własny gabinet dietetyczny oraz blog kulinarny, łącząc tym samym dwie pasje: zamiłowanie do poprawnego komponowania menu oraz do smacznych potraw. W kuchni zawsze opieram się na sezonowych produktach, a jaka jest lepsza pora na dynię i grzyby jeśli nie jesień? Ta prosta potrawa jest pyszna, a zarówno dynia jak i pieczarki wspaniale komponują się z makaronem. Nie ma niczego lepszego, gdy za oknem wiatr przewiewa różnokolorowe liście a wokoło roznosi się przyjemny zapach makaronu z dynią i pieczarkami w towarzystwie aromatycznych ziół…
Makaron z pieczarkami i pikantną dynią przepis:
Czas: 25 minut , Porcje: 2
1 porcja: Energia – 450 kcal, Białka – 13 g, Tłuszcz – 12 g, Węglowodany – 78 g
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty – 150 g (1/4 opakowania)
- Dynia Hokkaido – 500 g (1/3 małej sztuki)
- Pieczarki świeże – 200 g (10 sztuk)
- Masło klarowane -25 g (2 łyżki)
- Czosnek – 40 g (6 ząbków)
- Przyprawy: papryka wędzona, płatki chilli/ ostra papryka, cynamon, lubczyk, tymianek, szałwia, pieprz, sól
Wykonanie:
- Czosnek obieram, myję, siekam, i szklę na połowie masła.
- Pieczarki obieram, oczyszczam, kroję na ćwiartki. Dodaję do czosnku, duszę. Doprawiam solą i pieprzem, posypuję 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (można świeży). Odstawiam do miseczki.
- Gotuję makaron al dente. Wodę po gotowaniu makaronu zostawiam do sosu.
- Dynię obieram, czyszczę z pestek, myję i kroję w kostkę. Dodaję paprykę wędzoną (1 łyżkę), płatki chili (1/3 łyżeczki), cynamon (szczyptę), podsmażam 5 minut na pozostałej ilości masła. Zalewam stopniowo wodą po gotowaniu makaronu do momentu aż dynia nieco zmięknie i powstanie ładny gęsty sos z dyni. Na koniec rozcieram tymianek (1/2 łyżeczki) i posypuję świeżymi liśćmi szałwi.
- Makaron dodaję do dyni, łączę dokładnie z sosem. Na wierzch wykładam pieczarki.
Makaron, a najlepiej kilka, to u mnie obowiążkowa pozycja w spiżarni. Wtedy zawsze wiadomo, co zrobić na obiad 🙂
Dokładnie Beata, ten produkt to 100% do “obiadu na szybko” 😉
Mniam pyszności 🙂
Zapraszam Marzena 🙂
Super przepis akurat dla mnie bo jestem na diecie.Pozdrawiam 🙂
W takim razie życzę smacznego Małgorzata 🙂
Gratuluje pomysłu, to musi świetnie smakować
Dziękuję Marta, na prawdę smakuję wybornie! 🙂 Ten sos dyniowy robi się sam a ten smak…!
Na taki obiadek wpraszam się jak nic :-)))))))
Beti zapraszam jak nic! 😉
Super makaron, bardzo fajnie połączyłaś dodatki 🙂
Dziękuję Magda, spróbuj bo smakuje na prawdę dobrze 😉
Bardzo apetyczna propozycja. Lubię makarony dosmaczone czosnkiem 🙂
O tak Agnieszka czosnek w kuchni musi być! 🙂
bardzo ciekawy pomysł na makaron 🙂 z dynią musi być pysznie 🙂
Oczywiście że jest pysznie Ania! 🙂
Makaronu z dynia jeszcze nie jadłam . Bardzo ciekawy przepis
Kasia koniecznie spróbuj, gwarantuje że ciężko będzie się oderwać 😉