0

Makron z dynią i pieczarkami.

Śniadanie na 350 kcal znajdziesz  tutaj. Teraz natomiast przyszedł czas na obiad na 450 kcal.

Co to jest semolina?

Semolina to jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej. Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum -Triticum durum a pochodzi z terenów południowo-zachodniej i środkowej Azji. Z pszenicy durum produkuje się kaszę kus kus i mąkę semolinę. Semolina zawiera wiele witamin jak: witaminy z grupy B, witaminę E czy kwas foliowy oraz składników mineralnych jak: żelazo, wapń, fosfor, potas, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy.

Ciekawostki o semolinie:

– makaron z semoliny nie skleja się, pozostaje al dente.
– kaloryczność jej sięga podobnie jak u pozostałych makaronów – ok. 360 kcal
– semolina wolno się wchłania, więc zapewnia uczucie sytości na dłużej 
– możesz zrobić z niej danie na słono (np. dodając warzyw) jak i na słodko (np. dodając owoców)
– jest łatwo dostępnym i szybkim źródłem energii
– usprawnia funkcje układu odpornościowego i nerwowego

Makron z dynią i pieczarkami przepis.

Czas: 25 min , Porcje: 1

1 porcja: Energia –  450 kcal, Białka –  18 g, Tłuszcz – 11 g, Węglowodany –  78 g

Składniki (1 porcja):

  • 80 g makaronu bezjajecznego z semoliny
  • 200 g (3 paski o grubości 1,5 cm) dyni
  • 45 g (3 średnie szt.) pieczarek – opcjonalnie
  • 25 g (1/2 małej szt.) cebuli
  • 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek)
  • 50 g (1/3 małego kubeczka) jogurtu naturalnego
  • 15 g (1 łyżka) startego sera żółtego – opcjonalnie
  • Przyprawy: po 1/3 łyżeczki imbir, cynamon, rozmaryn, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, pieprz, sól do smaku


Wykonanie:

1. Zagotować wodę na makaron. Ugotować makaron al dente.
2. Dynie, pieczarki obrać, pokroić: dynię w kostkę a pieczarki w ćwiartki. Rozgrzać oliwę na patelni i zrumienić dynię. Dodać pieczarki i pokrojoną cebulę. Zeszklić.
4. Dodać przyprawy oraz kilka łyżek wody z gotującego się makaronu.  Dolewać wodę w miarę potrzeby do momentu aż dynia zmięknie.
5. Na koniec zabielić jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza (1 porcja):

Energia – 450 kcal, Białka – 17,5 g, Tłuszcze – 11 g, Węglowodany – 78 g

 

 

 

 



Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.