
Makron z dynią i pieczarkami.
Co to jest semolina?
Semolina to jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej. Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum -Triticum durum a pochodzi z terenów południowo-zachodniej i środkowej Azji. Z pszenicy durum produkuje się kaszę kus kus i mąkę semolinę. Semolina zawiera wiele witamin jak: witaminy z grupy B, witaminę E czy kwas foliowy oraz składników mineralnych jak: żelazo, wapń, fosfor, potas, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy.
Ciekawostki o semolinie:
Makron z dynią i pieczarkami przepis.
Czas: 25 min , Porcje: 1
1 porcja: Energia – 450 kcal, Białka – 18 g, Tłuszcz – 11 g, Węglowodany – 78 g
Składniki (1 porcja):
- 80 g makaronu bezjajecznego z semoliny
- 200 g (3 paski o grubości 1,5 cm) dyni
- 45 g (3 średnie szt.) pieczarek – opcjonalnie
- 25 g (1/2 małej szt.) cebuli
- 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek)
- 50 g (1/3 małego kubeczka) jogurtu naturalnego
- 15 g (1 łyżka) startego sera żółtego – opcjonalnie
- Przyprawy: po 1/3 łyżeczki imbir, cynamon, rozmaryn, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
1. Zagotować wodę na makaron. Ugotować makaron al dente.
2. Dynie, pieczarki obrać, pokroić: dynię w kostkę a pieczarki w ćwiartki. Rozgrzać oliwę na patelni i zrumienić dynię.
3. Do dyni dodać pieczarki i pokrojoną cebulę. Zeszklić.
4. Dodać przyprawy oraz kilka łyżek wody z gotującego się makaronu. Dolewać wodę w miarę potrzeby do momentu aż dynia zmięknie.
5. Na koniec zabielić jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza (1 porcja):
Energia – 450 kcal, Białka – 17,5 g, Tłuszcze – 11 g, Węglowodany – 78 g