24

Scones orkiszowe przepis.

Klasyczne scones podaje się z dżemem i gęstą śmietaną (clotted cream). Z uwagi na charakter tego bloga nie przedstawiam Wam najczęściej zjadanej wersji, tylko nieco odchudzoną. Zamiast tłustej śmietany można użyć serka – też będzie wyśmienite!

Scones orkiszowe przepis.

Czas: 15 minut + 15 minut pieczenie, Porcje: 10 szt

1 porcja: Energia – 289 kcal, Białka –  8 g, Tłuszcz – 15 g, Węglowodany – 37 g

Składniki:

  • Mąka orkiszowa – 500 g
  • Masło extra – 150 g (3/4 kostki)
  • Mleko 0,5% tłuszczu – 150 ml (1 filiżanka)
  • Jaja kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Proszek do pieczenia – 12 g (1 łyżka)
  • Miód – 15 g (1 łyżka)
  • Sok z cytryny, szczypta soli

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik na 220 stopni C.
2. Masło posiekać nożem łącząc z mąką, miodem, proszkiem i solą.
3. Jajka roztrzepać (np. widelcem), połączyć z mlekiem. Odrobinę mleka zostawić do posmarowania bułeczek.
4. Składniki suche i składniki mokre połączyć i uformować ciasto (w razie potrzeby gdy ciasto się zbyt mocno klei można podsypać niewielką ilością mąki). Rozwałkować ciasto na grubość około 1-1,5 cm i nacinać krążki.
5. Krążki ułożyć na blaszce, a ich wierzch posmarować mlekiem.
6. Piec scones około 15 minut (kontrolując ich kolor przez szybkę piekarnika).

Wskazówki do pieczenia scones:

  • w Anglii scones zjadane są z jam and clotted cream, czyli dżemem i gęstą śmietaną –  ja zastąpiłam śmietanę delikatnym serkiem aby odchudzić to danie.
  • dodatkiem do scones mogą być także rodzynki, żurawina (dodaje się je do ciasta) lub syrop klonowy (dodaje się je już na upieczoną bułeczkę).
  • scones z jam and clotted cream zjadane są często w porze tzw. tea time.
  • można zrobić je także z dodatkami słonymi.
 
SONY DSC

SONY DSC

 

 

SONY DSC

24 komentarze

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.