Scones orkiszowe przepis.
Klasyczne scones podaje się z dżemem i gęstą śmietaną (clotted cream). Z uwagi na charakter tego bloga nie przedstawiam Wam najczęściej zjadanej wersji, tylko nieco odchudzoną. Zamiast tłustej śmietany można użyć serka – też będzie wyśmienite!
Scones orkiszowe przepis.
Czas: 15 minut + 15 minut pieczenie, Porcje: 10 szt
1 porcja: Energia – 289 kcal, Białka – 8 g, Tłuszcz – 15 g, Węglowodany – 37 g
Składniki:
- Mąka orkiszowa – 500 g
- Masło extra – 150 g (3/4 kostki)
- Mleko 0,5% tłuszczu – 150 ml (1 filiżanka)
- Jaja kurze – 100 g (2 sztuki)
- Proszek do pieczenia – 12 g (1 łyżka)
- Miód – 15 g (1 łyżka)
- Sok z cytryny, szczypta soli
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik na 220 stopni C.
2. Masło posiekać nożem łącząc z mąką, miodem, proszkiem i solą.
3. Jajka roztrzepać (np. widelcem), połączyć z mlekiem. Odrobinę mleka zostawić do posmarowania bułeczek.
4. Składniki suche i składniki mokre połączyć i uformować ciasto (w razie potrzeby gdy ciasto się zbyt mocno klei można podsypać niewielką ilością mąki). Rozwałkować ciasto na grubość około 1-1,5 cm i nacinać krążki.
5. Krążki ułożyć na blaszce, a ich wierzch posmarować mlekiem.
6. Piec scones około 15 minut (kontrolując ich kolor przez szybkę piekarnika).
Wskazówki do pieczenia scones:
- w Anglii scones zjadane są z jam and clotted cream, czyli dżemem i gęstą śmietaną – ja zastąpiłam śmietanę delikatnym serkiem aby odchudzić to danie.
- dodatkiem do scones mogą być także rodzynki, żurawina (dodaje się je do ciasta) lub syrop klonowy (dodaje się je już na upieczoną bułeczkę).
- scones z jam and clotted cream zjadane są często w porze tzw. tea time.
- można zrobić je także z dodatkami słonymi.
Cudowne i bardzo apetyczne bułeczki 🙂
Takie bułeczki z dżemem – idealne na początek dnia 🙂
Ja bym zjadła tak na bogato i kalorycznie, np. dżem ale z bitą śmietaną 🙂 Chyba, że tak nie można^^
Na śniadanie idealne 😀
Nie lubię śmietany, nigdy sobie nie mogłam wyobrazić, jak oni znaczy Anglicy mogą jeść bułeczki ze śmietaną 🙂 Dużo bardziej wolę Twoją wersję z serkiem.
Ach, ależ śniadanie musi być pyszne z takimi bułeczkami 🙂
I ja muszę je zrobić 😀
Uwielbiam te bułeczki, wyszły ci wspaniałe. Z chęcią bym teraz jedną zjadła 🙂
O ja mam takie same filiżaneczki:) Z dżemikiem pycha
Z dżemem i twarożkiem… Perfekcyjnie 😉
Lena przygotuj sobie w wolnej chwili 😉
Zrób, zrób Natalie! 🙂
Karolina ja musiałam spróbować jak już mnie namawiali 😉
Fajnie aronia – w wersji bezglutenowej są potrzebne nowe przepisy 🙂
Dziękuje nika 🙂
Spróbujcie, dzięki dziewczyny! 🙂
Hrabina Twoje klimaty? 😉
Nidy nie jadlam scones! Muszę w końcu je zrobić 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo lubię scones. Jednak jeszcze nie jadłam ich w oryginalnej wersji ze śmietaną. Zwykle wybieram dżemik albo masełko lub dodaję bakalie do ciasta;)
Te bułeczki są takie apetyczne. Piekłam dziś podobne w wersji bezglutenowej 🙂
Cudnie się prezentują:)
Scones nie raz już widziałyśmy na blogach ale jeszcze nie pokusiło nas na tyle aby zrobić własną wersję 😀 Choć te tutaj prezentują się szczególnie pysznie 😀
Wypasione śniadanie 🙂
Cudowne śniadaniowe bułeczki;)