Scones orkiszowe przepis.

Klasyczne scones podaje się z dżemem i gęstą śmietaną (clotted cream). Z uwagi na charakter tego bloga nie przedstawiam Wam najczęściej zjadanej wersji, tylko nieco odchudzoną. Zamiast tłustej śmietany można użyć serka – też będzie wyśmienite!

Scones orkiszowe przepis.

Czas: 15 minut + 15 minut pieczenie, Porcje: 10 szt

1 porcja: Energia – 289 kcal, Białka –  8 g, Tłuszcz – 15 g, Węglowodany – 37 g

Składniki:

  • Mąka orkiszowa – 500 g
  • Masło extra – 150 g (3/4 kostki)
  • Mleko 0,5% tłuszczu – 150 ml (1 filiżanka)
  • Jaja kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Proszek do pieczenia – 12 g (1 łyżka)
  • Miód – 15 g (1 łyżka)
  • Sok z cytryny, szczypta soli

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik na 220 stopni C.
2. Masło posiekać nożem łącząc z mąką, miodem, proszkiem i solą.
3. Jajka roztrzepać (np. widelcem), połączyć z mlekiem. Odrobinę mleka zostawić do posmarowania bułeczek.
4. Składniki suche i składniki mokre połączyć i uformować ciasto (w razie potrzeby gdy ciasto się zbyt mocno klei można podsypać niewielką ilością mąki). Rozwałkować ciasto na grubość około 1-1,5 cm i nacinać krążki.
5. Krążki ułożyć na blaszce, a ich wierzch posmarować mlekiem.
6. Piec scones około 15 minut (kontrolując ich kolor przez szybkę piekarnika).

Wskazówki do pieczenia scones:

  • w Anglii scones zjadane są z jam and clotted cream, czyli dżemem i gęstą śmietaną –  ja zastąpiłam śmietanę delikatnym serkiem aby odchudzić to danie.
  • dodatkiem do scones mogą być także rodzynki, żurawina (dodaje się je do ciasta) lub syrop klonowy (dodaje się je już na upieczoną bułeczkę).
  • scones z jam and clotted cream zjadane są często w porze tzw. tea time.
  • można zrobić je także z dodatkami słonymi.
 
SONY DSC

SONY DSC

 

 

SONY DSC

Poprzedni wpis

Ciasto ryżowe z prażonymi jabłkami i cynamonem.

Kolejny wpis

Metamorfozy z kinem Helios, Casting – 3 edycja.

24 Komentarze

  1. Avatar

    Cudowne i bardzo apetyczne bułeczki 🙂

  2. Avatar

    Takie bułeczki z dżemem – idealne na początek dnia 🙂

  3. Avatar

    Ja bym zjadła tak na bogato i kalorycznie, np. dżem ale z bitą śmietaną 🙂 Chyba, że tak nie można^^

  4. Avatar

    Na śniadanie idealne 😀

  5. Avatar

    Nie lubię śmietany, nigdy sobie nie mogłam wyobrazić, jak oni znaczy Anglicy mogą jeść bułeczki ze śmietaną 🙂 Dużo bardziej wolę Twoją wersję z serkiem.

  6. Avatar

    Ach, ależ śniadanie musi być pyszne z takimi bułeczkami 🙂

  7. Avatar

    I ja muszę je zrobić 😀

  8. Avatar

    Uwielbiam te bułeczki, wyszły ci wspaniałe. Z chęcią bym teraz jedną zjadła 🙂

  9. Avatar

    O ja mam takie same filiżaneczki:) Z dżemikiem pycha

  10. Avatar

    Jud

    Z dżemem i twarożkiem… Perfekcyjnie 😉

  11. Avatar

    Lena przygotuj sobie w wolnej chwili 😉

  12. Avatar

    Zrób, zrób Natalie! 🙂

  13. Avatar

    Karolina ja musiałam spróbować jak już mnie namawiali 😉

  14. Avatar

    Fajnie aronia – w wersji bezglutenowej są potrzebne nowe przepisy 🙂

  15. Avatar

    Spróbujcie, dzięki dziewczyny! 🙂

  16. Avatar

    Hrabina Twoje klimaty? 😉

  17. Avatar

    Nidy nie jadlam scones! Muszę w końcu je zrobić 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  18. Avatar

    Bardzo lubię scones. Jednak jeszcze nie jadłam ich w oryginalnej wersji ze śmietaną. Zwykle wybieram dżemik albo masełko lub dodaję bakalie do ciasta;)

  19. Avatar

    Te bułeczki są takie apetyczne. Piekłam dziś podobne w wersji bezglutenowej 🙂

  20. Avatar

    Cudnie się prezentują:)

  21. Avatar

    Scones nie raz już widziałyśmy na blogach ale jeszcze nie pokusiło nas na tyle aby zrobić własną wersję 😀 Choć te tutaj prezentują się szczególnie pysznie 😀

  22. Avatar

    Wypasione śniadanie 🙂

  23. Avatar

    Cudowne śniadaniowe bułeczki;)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult