0

Placuszki z kaszy manny.

W dzisiejszym poście chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne, lekkie racuszki z kaszy manny z dodatkiem sosu z rabarbaru. 

Racuszki – danie na każdy posiłek.

Racuszki te możemy przygotować na śniadanie, obiad lub kolację. Z powodzeniem zastąpią nam monotonne kanapki z serem czy wędliną. Przygotujcie je dla swoich bliskich i podzielcie się informacją czy smakowały. Klasyczne racuchy niestety należą do dań ciężkostrawnych gdyż są smażone w sporej ilości oleju, dlatego spróbuj zrobić moją wersję. No to zaczynamy 🙂

Składniki (1 porcja):

Czas: 15 minut , Porcje: 1

1 sztuka: Energia – 456 kcal, Białko –  17,5 g, Tłuszcz – 20 g, Węglowodany – 54 g

  • 45 g (3 łyżki) – kasza manna
  • 225 ml (1 szklanka) – mleko 2% tłuszczu
  • 60 g (1 sztuka) – jajo kurze
  • 12 g (1 łyżka) – olej rzepakowy
  • 70 g (1/2 łodygi) – rabarbar
  • 6 g (1 łyżeczka) – miód

Wykonanie:

  1. Połowę mleka zagotuj, resztę wymieszaj z kaszą manną. Gdy mleko się zagotuje, dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw do wystygnięcia. (Mieszając wcześniej kaszę z odrobiną mleka zapobiegniesz powstaniu grudek).
  2. Gdy masa na racuszki ostygnie, dodaj żółtko. Białko ubij i delikatnie połącz z masą z kaszy manny.
  3. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj łyżką masę. Usmaż racuszki z obu stron. (Aby usmażyć na takiej ilości tłuszczu potrzebujesz dobrej patelni, tak aby placuszki nie przykleiły się do dna).
  4. W oddzielnym garnku ugotuj obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar (ok. 5 – 8 min.). Gdy ostygnie zmiksuj z miodem.
  5. Gotowe racuszki przełóż na talerz, polej sosem z rabarbaru.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.