
Placuszki z kaszy manny.
W dzisiejszym poście chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne, lekkie racuszki z kaszy manny z dodatkiem sosu z rabarbaru.
Racuszki – danie na każdy posiłek.
Racuszki te możemy przygotować na śniadanie, obiad lub kolację. Z powodzeniem zastąpią nam monotonne kanapki z serem czy wędliną. Przygotujcie je dla swoich bliskich i podzielcie się informacją czy smakowały. Klasyczne racuchy niestety należą do dań ciężkostrawnych gdyż są smażone w sporej ilości oleju, dlatego spróbuj zrobić moją wersję. No to zaczynamy 🙂
Składniki (1 porcja):
Czas: 15 minut , Porcje: 1
1 sztuka: Energia – 456 kcal, Białko – 17,5 g, Tłuszcz – 20 g, Węglowodany – 54 g
- 45 g (3 łyżki) – kasza manna
- 225 ml (1 szklanka) – mleko 2% tłuszczu
- 60 g (1 sztuka) – jajo kurze
- 12 g (1 łyżka) – olej rzepakowy
- 70 g (1/2 łodygi) – rabarbar
- 6 g (1 łyżeczka) – miód
Wykonanie:
- Połowę mleka zagotuj, resztę wymieszaj z kaszą manną. Gdy mleko się zagotuje, dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw do wystygnięcia. (Mieszając wcześniej kaszę z odrobiną mleka zapobiegniesz powstaniu grudek).
- Gdy masa na racuszki ostygnie, dodaj żółtko. Białko ubij i delikatnie połącz z masą z kaszy manny.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj łyżką masę. Usmaż racuszki z obu stron. (Aby usmażyć na takiej ilości tłuszczu potrzebujesz dobrej patelni, tak aby placuszki nie przykleiły się do dna).
- W oddzielnym garnku ugotuj obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar (ok. 5 – 8 min.). Gdy ostygnie zmiksuj z miodem.
- Gotowe racuszki przełóż na talerz, polej sosem z rabarbaru.