Kolejny przepis z truskawkami w roli głównej. Pyszne, puszyste placuszki jogurtowe oczywiście z truskawkami. Wykonanie nie jest trudne.

Składniki (8 racuszków):

  • 150 g (1 mała szt) jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • 100 g truskawek
  • 50 g (1 szt.) jaja kurzego
  • 10 g (2 łyżeczki) oleju rzepakowego
  • 40 g (3 łyżki) mąki orkiszowej
  • 40 g (3 łyżki) mąki żytniej
  • ewentualnie: cukier z prawdziwą wanilią, cynamon do posypania racuszków

Wykonanie:

1. Jogurt naturalny łączę z mąką i jajem.
2. Olej rzepakowy rozgrzewam na patelni.
3. Nakładam łyżką porcje racuszków, smażę z obu stron na niewielkim ogniu.
4. Kroję truskawki na mniejsze kawałki i układam na racuszkach.
 

Wartość odżywcza (8 racuszków):

Energia – 530 kcal
Białko – 21 g
Tłuszcz – 19 g
Węglowodany – 74 g