Wegetariański pasztet z cukinii
Tym razem cukinia wylądowała w piekarniku w postaci pasztetu. Jest przepyszny i można go jeść bez żadnych dodatków. Pomińmy więc chleb i zjedzmy pasztet z cukinii na ciepło lub na zimno.
Składniki (8 porcji):
- 500 g (2 średnie sztuki) cukinii
- 200 g (4 sztuki) jaja kurze
- 300 g (2 średnie sztuki) cebuli
- 150 g (1 średnia sztuki) marchwi
- 50 g (4 łyżki) oleju rzepakowego
- 50 g (4 łyżki) bułki tartej
- 30 g (2 plastry) sera żółtego
- przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, sól
Wykonanie:
1. Cukinię i marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
2. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić, połączyć z cukinią i marchwią.
3. Dodać resztę składników, przyprawy i dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 60 min.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia – 140 kcal, Białka – 5,5 g, Tłuszcze – 9,5 g, Węglowodany – 10 g