
Wegetarianskie burgery z cukinii
Burgery z cukinii to świetny pomysł na przygotowanie domowego wege fast food’u.
Składniki (2 porcje):
- 300 g (1 duża szt.) cukinii
- 50 g (1 mała szt.) cebuli
- 30 g (2 łyżki) mąki kukurydzianej
- 50 g (1 szt.) jaja kurzego
- 20 g (2 łyżki) oleju rzepakowego
- Przyprawy: kminek mielony, cząber, papryka ostra, pieprz, szczypta soli
Wykonanie:
1. Cukinię trę na dużych oczkach (bez pestek) i odciskam z nadmiaru wody.
2. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na 1 łyżeczce oleju. Łączę ze startą cukinią.
3. Do przestudzonej cukinii i cebuli dodaję mąkę, jajo i przyprawy. Nakładam łyżką na rozgrzany olej rzepakowy i smażę z obu stron. Burgery możesz także upiec.
Wartość odżywcza (1 porcji):
Energia – 175 kcal, Białka – 5,5 g, Tłuszcze – 12,5 g, Węglowodany – 17,5 g