0

Wegetarianskie burgery z cukinii

Burgery z cukinii to świetny pomysł na przygotowanie domowego wege fast food’u.

Składniki (2 porcje):

  • 300 g (1 duża szt.) cukinii
  • 50 g (1 mała szt.) cebuli
  • 30 g (2 łyżki) mąki kukurydzianej
  • 50 g (1 szt.) jaja kurzego
  • 20 g (2 łyżki) oleju rzepakowego
  • Przyprawy: kminek mielony, cząber, papryka ostra, pieprz, szczypta soli

Wykonanie:

1. Cukinię trę na dużych oczkach (bez pestek) i odciskam z nadmiaru wody.
2. Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na 1 łyżeczce oleju. Łączę ze startą cukinią.
3. Do przestudzonej cukinii i cebuli dodaję mąkę, jajo i przyprawy. Nakładam łyżką na rozgrzany olej rzepakowy i smażę z obu stron. Burgery możesz także upiec.

Wartość odżywcza (1 porcji):

Energia – 175 kcal, Białka – 5,5 g, Tłuszcze – 12,5 g, Węglowodany – 17,5 g

 
 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.