0

Zupa krem z dyni

Kiedyś nie jadło się tak często dyni jak to jest w chwili obecnej. Coraz częściej sięgamy po nią i kombinujemy jakie pyszne danie stworzyć. A że dynia ma mało kalorii i cenny dla naszego zdrowia beta-karoten zdecydowanie będę ją polecać wszystkim, a zwłaszcza tym na diecie odchudzającej. Ja już zachomikowałam nasiona i będę mieć swoją własnoręcznie wyhodowaną 🙂 Szkoda że dopiero za rok…

Składniki (4 – 5 porcji):

  • (500 g ) 1/2 średniej dyni
  • (50 g) 1 mała cebula
  • (7 g ) 1 ząbek czosnku
  • (12 g) 1 łyżka oliwy z oliwek
  • (25 g) 1 łyżka pestek dyni
  • Przyprawy: ostra papryka w proszku, kminek zmielony, kurkuma, cynamon, imbir, pieprz, szczypta soli

Wykonanie:

1. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek, zeszklić.
3. Do cebuli dodać obraną, oczyszczoną dynię, zalać wodą i gotować do miękkości.
4. Zmiksować, doprawić pieprzem i szczyptą soli. Gdy zupa będzie zbyt gęsta, możesz dolać przegotowanej wody.
5. Posypać zrumienionymi na patelni bez dodatku tłuszczu pestkami dyni/ słonecznika.

Wartość odżywcza (1 porcja):

Energia – 75 kcal, Białka – 2,25 g, Tłuszcze – 5 g, Węglowodany – 7,5 g
 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.