Botwinka na cieście francuskim.

Odrobina szaleństwa na diecie odchudzającej. Mam namyśli danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego, które do niskokalorycznych nie należy. Myślę że fajnie sprawdzi się podczas domowej imprezy – każdy łamie sobie kawałek taki jak mu pasuje.

Ciasto francuskie według przepisu babci.

Ciasto francuskie jest bardzo trudne w przygotowaniu a przede wszystkim wymaga czasu. Ja przepis i lekcję na to ciasto otrzymałam od… babci. Bo według babci to najłatwiejsze ciasto – w końcu zrobiła już „kilka” kremówek w swoim życiu 😉 Myślę, że zdradzę Wam technikę babci w innym poście i sami stwierdzicie czy to takie proste.

Ciasto francuskie na słono.

Tym razem nie zaproponuję kremówki czyli dania na słodko, a połączenie ciasta francuskiego z botwinką. Przepis szybki (jeśli masz już ciasto) i bardzo smaczny. Choć nie koniecznie do częstego powtórzenia z uwagi na kaloryczność ciasta francuskiego o dużym odsetku tłuszczu. Danie prezentuje się zacnie, więc śmiało zrób ja przyjdą goście – przy okazji pomogą Ci w zjedzeniu tych „strasznych” kalorii 😉

Botwinka na cieście francuskim przepis.

Składniki (2 porcje):

  • Ciasto francuskie – 140 g (1 płat)
  • Botwinka – 140 g (1/2 pęczka)
  • Jajo kurze – 10 g (1 łyżeczka)
  • Sezam, nasiona – 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Przyprawy: czosnek, pieprz czarny świeżo mielony, sól

Wykonanie:

  1. Ciasto nakłuwaj widelcem, rogi posmaruj jajkiem, zawiń je raz aby brzegi były wyższe.
  2. Botwinkę dokładnie umyj, osusz, podziel na mniejsze pęczki i ułóż na cieście.
  3. Całość zapiecz około 30 minut aż ciasto się zrumieni, a botwinka lekko zmięknie.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Wartość odżywcza:

Botwinka na cieście francuskim

Poprzedni wpis

II edycja ogólnopolskiej akcji społecznej „MAMA W RUCHU”

Kolejny wpis

Kurczak duszony z kaszą jaglaną.

9 Komentarze

  1. Apetyczny obrazek z ciekawą kompozycją 🙂

  2. Nareszcie botwinka w jakieś innej ciekawej odsłonie 🙂 a nie tylko jako zupa. Pozdrawiam i zapraszam do siebie czasem http://zszafykariatydy.blogspot.com/

  3. Wygląda bajecznie 🙂

  4. Cudowny pomysł na pyszne danie, uwielbiam botwinę 🙂

  5. Bardzo apetyczna tarta 🙂 Ja dziś lecę do warzywniaka po botwinkę, bo jeszcze jej w tym roku nie jadłam 🙂
    P.s. Fajna nowa stronka 🙂 Ja w maju będę zmieniać szablon bloga 🙂

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult