Kolejnym często zadawanym pytaniem w gabinecie u dietetyka jest, czy na diecie można jeść pierogi. Fakt, są pyszne, jednak ich ilość i częstość spożywania na diecie odchudzającej powinna być ograniczona. Na pewno pierogi ruskie nie są polecane u osób z cukrzycą z uwagi na składnik główny – mąka pszenna (index glikemiczny 90) i dodatek do farszu ziemniaków. Ale jeśli pokombinujemy ze składnikami można nawet na diecie odchudzającej zaspokoić ochotę na pyszne i ciepłe pierogi. Dziś proponuję wersję z dodatkiem mąki żytniej z kurczakiem i szpinakiem. I nie, nie wychodzą twarde przez mąkę żytnią – to kwestia poprawnego przygotowania ciasta. Oczywiście to nie jest tak żeby wszystkie posiłki obfitowały w produkty pełnoziarniste – wszystko z umiarem .

Dietetyczne pierogi z mąką żytnią, z kurczakiem i szpinakiem – przepis

Czas: 60 minut, Porcje: 4 (45 szt. pierogów)

1 porcja: Energia – 328 kcal, Białka –  17 g, Tłuszcz – 5 g, Węglowodany – 58 g

Składniki:

Na ciasto:

  • 100 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej
  • ok. 200 ml wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 1/3 opakowania (150 g) szpinaku rozdrobnionego (może być mrożony)
  • 150 g mięsa drobiowego zmielonego
  • 2 ząbki (14 g) czosnku
  • 1 mała cebula (50 g)
  • 2 łyżki (30 g) jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka (12 g) masła

Wykonanie:

  1. Mąki i sól połączyć delikatnie i powoli z wodą, następnie zagnieść ciasto i odstawić pod ciepłą miskę (szklaną) do momentu aż będzie zimna. Po tym czasie rozwałkować ciasto i powycinać kółka.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać szpinak i poddusić. Wcisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać jogurt grecki i połączyć z mięsem. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Farsz nakładać łyżeczką na kółka z ciasta i uforomować pierogi.
  4. Pierogi ugotować.