Fasolada – tradycyjna grecka zupa z fasoli.

Pomimo tego że śniegu jak nie było tak nie ma to i tak ogrzać się można a nawet trzeba, dlatego polecam tą zupę na chłodniejszy dzień.

Fasolada – grecka zupa.

Bardzo popularna zupa kuchni greckiej. Jest idealna dla wegetarian a jej główne składniki to fasola i oliwa, dodaję się oczywiście warzywa.

Fasolada przepis.

Składniki (1 porcja):
  • Fasola mała – 45 g (3 łyżki)
  • Pomidory w puszce – 100 g (1/4 puszki)
  • Marchew – 25 g (1/2 małej sztuki)
  • Seler – 25 g (1 plaster)
  • Cebula – 15 g (1/4 małej sztuki)
  • Czosnek – 7 g (1 ząbek)
  • Ser typu greckiego – opcjonalnie
  • Przyprawy: pieprz, ostra papryka, kolendra/ pietruszka natka, majeranek
Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin i ugotuj do miękkości.
2. Obierz i pokrój marchew oraz selera, dodaj do fasoli – ugotuj do miękkości.
3. Cebulę i czosnek obierz, pokrój i zeszklij na oliwie, dodaj do zupy razem z pomidorami.
4. Całość zagotuj, dopraw do smaku.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Przepis wziął udział w akcji:

Poprzedni wpis

Płatki jęczmienne z kakao, wiórkami kokosowymi i pomarańczą.

Kolejny wpis

Lunch box – brukselka z szynką szwarcwaldzką.

25 Komentarze

  1. <3 <3 <3 Kocham kuchnię grecką i tę zupę 🙂

  2. Namawiam do przygotowania 😉

  3. O tak, by było szybciej można wykorzystać konserwową – wówczas dodaję mniej soli do potrawy lub w ogóle. Odwiedzam też i Ciebie 😉

  4. O koniecznie, danie jest na prawdę szybkie i smaczne.

  5. Warzywa i strączkowe – samo zdrowie ;;)

  6. Dzięki. Od Ciebie to usłyszeć to jak miód na uszy 😉

  7. Dzięki ślicznie. Buziaki!

  8. Wszelkie zupy, gulasze itp – uwielbiam!

  9. Cieszę się 🙂 Pracy niewiele, więc można robić na wiele sposobów.

  10. O tak, taką polską uwielbiam 🙂

  11. Takie zupy lubię. Na pewno by mi smakowała! 🙂

  12. Ciekawy pomysł na inne wykorzystanie fasoli. Masz super blog. Będę wpadał tu częściej. Obserwuję! Pozdrawiam! 🙂

  13. wygląda pysznie, grecka kuchnia jest mi obda (jadam tylko sałatkę) więc muszę wypróbować 🙂

  14. aż się głodna zrobiłam:) Wygląda pysznie!
    Tradycyjnie zapraszam do siebie 🙂

  15. Zdrowie na talerzu to coś, co lubię najbardziej 😀

  16. Wspaniała 😀

  17. Dziś trafiłaś w 100 % w moje gusta bo uwielbiam kuchnię grecką 🙂

  18. Ale się zrobiłam głodna:) Wygląda rewelacyjnie:)
    Cudny, smakowity blog!!!
    moc uścisków na nowy tydzień przesyłam:)

  19. Uwielbiamy w taki sposób się ogrzewać 😀

  20. Robię z trochę innego przepisu, ale Twoja wersja też mi się podoba. Pyszna zupa 🙂

  21. Ja właśnie dopiero co zrobiłam taką bardziej polska fasolową, z kiełbaską zamiast sera feta, tak dla męża, żeby nie marudził. Ale taka też musi być pycha! Wypróbuję. 🙂

  22. Zamiast naszej fasolki po bretońsku 🙂

  23. Bardzo ciekawa zupka i niezwykle apetyczna 🙂

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult