Lunch box – brukselka z szynką szwarcwaldzką.

No i jak to w niedzielę bywa, menu na kolejny tydzień przygotowuję dla siebie. Tym razem uśmiechnęła się do mnie w sklepie ta mała, więc wrzuciłam ją do gotowania i mój lunch box na poniedziałek zaplanowany 😉
Zamiast boczku użyj szynki drobiowej – wówczas obniżysz kaloryczność dania prawie o połowę.

Brukselka z szynką szwarcwaldzką przepis.

Składniki (1 porcja):
  • Brukselka – 200 g
  • Szynka szwarcwaldzka – 15 g (1 plasterek)
  • Cebula – 15 g (2 plastry)
  • Czosnek – 5 g (1 mały ząbek)
  • Masło klarowane – 5 g (1 płaska łyżeczka)
Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy
 
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obieram, kroję, podsmażam na maśle klarowanym. 
2. Gotuję brukselkę, przekładam na patelnię, obtaczam w dodatkach, doprawiam do smaku.
3. Szynkę szwarcwaldzką kroję na mniejsze kawałki łączę z brukselką.
 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Na zdjęciu znajdują się dwie porcje.
 
Wartość odżywcza (1 porcja): 

Brukselka z boczkiem

 

Poprzedni wpis

Fasolada – tradycyjna grecka zupa z fasoli.

Kolejny wpis

Fit trufle jaglane z wiórkami kokosowymi.

25 Komentarze

  1. Cudowny przepis, wygląda bardzo smakowicie 😀
    Pozdrawiam , z pewnością zajrzę tu nie jednokrotnie.
    muuooaa.blogspot.com

  2. I kolejny przepis trafiający wprost do mojego serca…a właściwie chyba żołądka 😉

  3. A proszę się częstować 🙂

  4. No i super! Taka brukselka smakuję inaczej niż ta z dzieciństwa 😉

  5. Biorę do Ciebie w takim razie, zjemy przed Twoimi wypiekami 😉

  6. Maszka ogromnie się cieszę 🙂

  7. Uwielbiam brukselkę ! zabieram przepis i idę na zakupy 🙂 Pozdrawiam – M.

  8. Brukselka to mój koszmar z dzieciństwa… 😀 Ale mama podawała mi ją taką bez niczego. Z boczusiem i na maśle może być całkiem znośna. 😉 A jeszcze, że tylko 250 kcal… Zachęciłaś mnie! 😀

  9. Mmm… to ja poproszę taki lunch box! 😀

  10. Ajajaj, narobiłaś mi smaka na to! 😀

  11. Ola

    wygląda to fantastycznie i uświadamia mi, że dawno nie jadłam brukselki:)

  12. Kurcze, jakoś tak nie przepadam za brukselką :/ ale może w takim zestawieniu lepiej by mi wchodziła…Patrząc na twoje zdjęcia trochę nabieram na nią ochoty 🙂

  13. Bardzo tu u Ciebie ładnie. Tak przejrzyście 🙂 Ja też gotuję fit, staram się zdrowo żyć, a Twój blog na pewno mi w tym pomoże 🙂

    http://www.dziurawykociol.pl

  14. W takim wydaniu bardzo lubię brukselkę. Danie wygląda niezwykle apetycznie :))

  15. Ja też już się przekonałam do niej 🙂

  16. Brukselka! Kiedyś jej nie lubiłam i zawsze zostawiałam na talerzu, a dziś chętnie bym jej spróbowała w takim wydaniu 🙂

  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

  18. Jak dla mnie idealna propozycja! 😉 Już robię i lecę!

  19. Ewelinka to ja Cie zapraszam do siebie z taką pyszna brukselką.
    Udanego dnia i pozdrawiam

  20. O tak, szyneczka podkręca ten zestaw.

  21. Ja też miałam, ale już od pewnego czasu traktuje ją inaczej 🙂

  22. Zawsze lubiłyśmy brukselkę a w takim wydaniu szczególnie musi smakować 🙂

  23. Nie za bardzo lubię brukselkę. Ale może tak podana by mi posmakowała. Ja pamiętam brukselkę z przedszkola i aż mam złe wspomnienia 🙂

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult