Lunch box – kurczak w miodzie z makaronem ryżowym.

Korzystając z akcji promocyjnej jednego sklepu „Odkryj Azję w tydzień” zakupiłam mnóstwo produktów, z których będę teraz przygotowywać pyszności – znane przepisy w chudszej wersji oczywiście z obliczoną już kalorycznością.
Jako pierwsze danie idealne na lunch proponuję kurczaka w glazurze miodowej z makaronem ryżowym w warzywach.

Sambal oelek.

Jest to sos indonezyjski z utartych ostrych papryczek chili do których dodaje się sól oraz sok z limonki. Faktycznie zjadając go czujesz mocną pikantność i dużą obecność soli. Sos ten nadaje charakteru, jednak ja używam go z rozsądkiem.

Kurczak w miodzie z makaronem ryżowym przepis.

Składniki (1 porcja):

Kurczak w miodzie:
  • Kurczak podudzie – 80 g (1 sztuka)
  • Miód pszczeli – 5 g (1 łyżeczka)
  • Ostry sos sambal oelek – 5 g (1 łyżeczka)
  • Olej sezamowy – 12 g (1 łyżka)
  • Sezam, nasiona – 3 g (1/2 łyżeczki)
 
Dodatki:
  • Makaron ryżowy – 25 g (1/4 opakowania)
  • Papryka czerwona i żółta – 50 g
  • Sos sojowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Pędy bambusa, kiełki soi

Wykonanie:

1. Kurczaka nacieram w glazurze (miód, sos paprykowy, olej sezamowy), wstawiam do piekarnika na 45 minut, 180 stopni (proponuję zrobić od razu więcej sztuk, na jeden kawałek kurczaka szkoda nawet włączać piekarnik – większą ilość możesz mieć na dwa dni czy dla bliskich).
2. Makaron zalewam gorącą wodą, odstawiam na 5 minut aż zmięknie.
3. Paprykę podduszam z dodatkiem sosu sojowego, dodaję pędy bambusa i kiełki soi, doprawiam.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Wartość odżywcza (1 porcja):

Kurczak w miodzie

Poprzedni wpis

Pappardelle z marchwi.

Kolejny wpis

Mus czekoladowy.

11 Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym spróbowała 😀

  2. O, dzięki Patrycja 🙂

  3. Bardzo fajna propozycja. Na pewno wypróbuję. Mój mąż na pewno będzie zachwycony takim lunch boxem 🙂

  4. Świetna i bardzo smakowita propozycja 🙂

  5. Mmm… taki lunch box mogę mieć codziennie! 😀

  6. A ja z innej beczki… Dobre zdjęcia 🙂

  7. Bardzo mi się podoba to danie, zdecydowanie moje smaki 🙂

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult