Młoda kapusta z koperkiem.

Młoda kapusta z koperkiem to danie idealne aby przenieść nas do czasów dzieciństwa.

Smaki dzieciństwa.

Klasyczne danie, które o tej porze roku zajadamy ze smakiem. Przypomina nam dzieciństwo, beztroskie chwile i chodzenie boso po trawie na wsi. Młoda kapusta z koperkiem to danie, które dzisiaj przedstawiam, oczywiście z obliczoną wartością odżywczą. Ten przepis wykorzystuję także do przygotowania kurczaków według Juli Child.

Młoda kapusta z koperkiem przepis.

Składniki (5 porcji):

  • Młoda kapusta 500 g (1 mała główka)
  • Koper ogrodowy 15 g (3 łyżki)
  • Masło 15 g (3 płaskie łyżeczki)
  • Cebula 30 g (1 mała sztuka)
  • Przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony, czosnek

Wykonanie:

  1. Cebulę kroję w kostkę, szklę na maśle z dodatkiem zmielonego kminku.
  2. Kapustę szatkuję, dodaję do zeszklonej cebuli, zalewam odrobiną wody, duszę do miękkości przez około 15 minut.
  3. Siekam koper, dodaję pod koniec do kapusty. Doprawiam do smaku.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Wartość odżywcza:

Młoda kapusta z koperkiem

Poprzedni wpis

Sernik cytrynowy z chia.

Kolejny wpis

Dietetyk Rzeszów – Metamorfozy z Kinem Kobiet.

8 Komentarze

  1. Moja babcia taką robi. Jest idealna! Do tego młode ziemniaki i w zasadzie nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne 🙂

  2. Uwielbiam młodą kapustę gotowaną z koperkiem. On nadaje jej jeszcze lepszy smak. Czasami dodaję do tego jeszcze łyżkę przecieru pomidorowego.

  3. Uwielbiam młodą kapustę, mogłabym ją jeść i jeść 🙂

  4. Przepyszna kapustka. Moje smaki dzieciństwa <3

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult