5

Pierogi z białej kaszy gryczanej i sera greckiego.

Pierogi domowe czy sklepowe? Które lepsze? Czy w ogóle na diecie można jeść pierogi?

Lepienie pierogów.

Pierogi, to danie którego nie robię praktycznie w ogóle – za dużo pracy, czasu … no dobra, tak naprawdę Babcia robi lepsze (i zawsze od niej dostaję). Zazwyczaj zjadam od Niej pierogi ruskie, z mięsem lub z kapustą.Tym razem postanowiłam podjąć się wyzwania i ulepić pierogi sama z nieco innym farszem niż zawsze dostaję od Babci.

Pierogi na diecie.

Często na konsultacji dietetycznej otrzymuję to pytanie od moich klientów czy mogą zjeść pierogi. Oczywiście jeśli ktoś pracuje ze mną dopiero tydzień czy dwa, to nie widzę powodu aby nie wytrwać bez nich i próbować nieco lżejszych dań. Natomiast jeśli praca nad wyglądem sylwetki trwa dłużej i zaczyna brakować pewnych dań, jest coraz ciężej bo koleżanki w około jedzą co chcą – oczywiście pozwalam na pierogi. Przecież to jest nasze danie i dlaczego mamy odmawiać sobie zjedzenia kilku sztuk. Jednak jak to zwykle bywa podczas komponowania posiłków należy zawsze zachować umiar. 8 – 10 sztuk wystarczy i nie powinniśmy obawiać się połączyć je z surówką ze świeżych warzyw.

Pierogi z białej kaszy gryczanej i sera greckiego przepis.

Składniki:

Farsz do pierogów.

  • Biała kasza gryczana – 100 g (1 woreczek)
  • Cebula – 50 g (1 mała sztuka)
  • Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
  • Ser typu Feta – 60 g (ok. 1/4 opakowania)
  • Przyprawy: pieprz czarny, natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Kaszę gotuję w wodzie do momentu aż napęcznieje, odsączam, lekko studzę.
  2. Cebulkę kroję w drobną kostkę i szklę na maśle klarowanym.
  3. Ser rozdrabniam widelcem, łączę z kaszą i cebulą. Dodaję przyprawy.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

5 komentarzy

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.