Tarta z pomidorami i serem Feta.

Cudownie dostać koszyczek słodkich, ledwo co zebranych pomidorków koktajlowych. Uwielbiam takie podarunki 😉 Poza tym, że pomidorki chrupałam przy każdym posiłku to jeszcze postanowiłam wykorzystać je do tarty.

Pomysł na tartę.

Podczas przygotowywania tarty nie wysilam się zbytnio ze składnikami. Jest to danie, do którego komponuje farsz z produktów dostępnych w lodówce. Tym razem do połączenia pomidorków dodałam ser typu Feta. Pomidorki otrzymałam z „domowej plantacji” 😉

Składniki (na 6 porcji):

Na ciasto:

  • Masło extra – 150 g (3/4 kostki)
  • Mąka pszenna typ 550 – 250 g (1,5 szklanki)
  • Jajo kurze całe – 50 g (1 sztuka)
  • Sól – szczypta
  • (groch, fasola do obciążenia ciasta)

Na farsz:

  • Jajo kurze całe – 100 g (2 sztuki)
  • Ser typu Feta – 200 g (3/4 kostki)
  • Pomidory koktajlowe – 250 g (kilkanaście sztuk)
  • Przyprawy (dowolnie): czosnek, zioła prowansalskie, cząber, pietruszka

Wykonanie:

Ciasto:

1. Masło, mąkę i jajo przekładam do miski, dokładnie mieszam składniki ręką, a następnie szybko zagniatam.

2. Formę do (26 cm) tarty lekko smaruję masłem. Zagniecione ciasto rozwałkowuje i układam w formie formując brzegi (tak aby farsz nie wypłynął). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do lodówki na 10 – 15 minut.

3. Wyciągam ciasto z lodówki, układam folię lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypuję groch aby obciążyć ciasto. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach C.

Farsz:

1. Jaja wbijam do miski, ser Feta wkrawam do jajek, dodaje zioła i łączę składniki.

2. Gotowy farsz przekładam na zrumienione ciasto (usuwając wcześniej papier z grochem), nadziewam pomidorkami.

4. Całość zapiekam ponownie, tym razem ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach C.

Wartość odżywcza:
Ten przepis wziął udział w akcji:
              
                                                Link do akcji: Warzywapsiankowate

Poprzedni wpis

Koktajl chia z brzoskwinią i pomarańczą.

Kolejny wpis

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego.

15 Komentarze

  1. Anonimowy

    Tarta jest bardzo smaczna. Polecam!

  2. Jest ok. Miłego dnia 🙂

  3. Dziękuję. Powinno już być ok 🙂

  4. Dzięki Ola oops!! i Olga Pi 🙂

  5. mopswkuchni dziękuję za zaproszenie. Przepis zgłoszony do akcji 🙂

  6. Wygląda doskonale i na pewno tak samo smakuje. 🙂
    Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej, prosiłabym tylko o oznaczenie banerkiem konkretnego wpisu.

  7. Wygląda wyjątkowo. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂 Jutro już ostatni dzień.

  8. Moje ulubione skladniki. Pysznosci! I pieknie zdjecia.

  9. Te maleństwa można wrzucać w całości 🙂

  10. Jejku jak to pięknie wygląda! Super te pomidorki na górze. 🙂

  11. Wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki!

    Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com

  12. Ale ślicznie wygląda z tymi pomidorkami! 🙂

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult