Tarta z pomidorami i szynką.

Tarty królują. Są proste i szybkie w wykonaniu, więc zrobiłam i ja!

Tarta z pomidorami i szynką przepis.

Składniki (na 6 porcji): 

Na ciasto:

  • Masło extra – 130 g (ok. 3/4 kostki)
  • Mąka pszenna typ 550 – 230 g (1,3 szklanki)
  • Jajo kurze całe – 50 g (1 sztuka)
  • Sól – szczypta
  • (groch, fasola do obciążenia ciasta)

Na farsz:

  • Jajo kurze całe – 100 g (2 sztuki)
  • Ser żółty pełnotłusty (np. Edamski, Gouda) – 50 g (3 łyżki)
  • Pomidory – 300 g (kilkanaście sztuk)
  • Szynka z indyka – 100 g (6 plastrów)
  • Przyprawy (dowolnie): czosnek, zioła prowansalskie, cząber, pietruszka, pieprz ziołowy, pomidory suszone

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Masło, mąkę i jajo przekładam do miski, dokładnie mieszam składniki ręką, a następnie szybko zagniatam.
  2. Formę do (26 cm) tarty lekko smaruję masłem. Zagniecione ciasto rozwałkowuje i układam w formie formując brzegi (tak aby farsz nie wypłynął). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do lodówki na 10 – 15 minut.
  3. Wyciągam ciasto z lodówki, układam folię lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypuję groch aby obciążyć ciasto. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach C.

Farsz:

  1. Jaja wbijam do miski, ser żółty ścieram do jajek, dodaje pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę, zioła i łączę składniki.
  2. Gotowy farsz przekładam na zrumienione ciasto (usuwając wcześniej papier z grochem), nadziewam pomidorkami.
  3. Całość zapiekam ponownie, tym razem ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach C.

Wartość odżywcza:

 

Poprzedni wpis

Metamorfozy z kinem Kobiet, wywiad dietetyczny, pomiary w gabinecie – edycja 2

Kolejny wpis

Herbata z imbirem i gruszką.

4 Komentarze

  1. Pyszności, palce lizać ! 🙂

  2. Prezentuje się to niezwykle smakowicie, a do tego jakie zdrowe!

Dodaj komentarz

© Dietifit Wszystkie prawa zastrzezone / Theme rebulid by Dodencult