Tym razem cukinia wylądowała w piekarniku w postaci pasztetu. Jest przepyszny i można go jeść bez żadnych dodatków. Pomińmy więc chleb i zjedzmy pasztet z cukinii na ciepło lub na zimno.

Składniki (8 porcji):
  • 500 g (2 średnie sztuki) cukinii
  • 200 g (4 sztuki) jaja kurze
  • 300 g (2 średnie sztuki) cebuli
  • 150 g (1 średnia sztuki) marchwi
  • 50 g (4 łyżki) oleju rzepakowego
  • 50 g (4 łyżki) bułki tartej
  • 30 g (2 plastry) sera żółtego
  • przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, sól
Wykonanie:
1. Cukinię i marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
2. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić, połączyć z cukinią i marchwią.
3. Dodać resztę składników, przyprawy i dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 60 min.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Energia – 140 kcal
Białko – 5,5 g
Tłuszcz – 9,5 g
Węglowodany – 10 g